Subiecte Bacalaureat 2022. Ce a picat la examenul scris la limba maternă

Ana Anitoiu 23.06.2022, 15:35
Subiecte Bacalaureat 2022. Ce a picat la examenul scris la limba maternă

Unii dintre absolvenții de liceu din România mai așteaptă câteva subiecte la examenul de Bacalaureat 2022. Pentru ei, ultima probă, cea la Limba și literatura maternă, va avea loc joi, 23 iunie. Impact.ro va publica cerințele primite de candidați imediat ce acestea vor fi disponibile.

Bacalaureat 2022. Ce subiecte s-au dat la limba maternă

Subiecte la limba maghiară, profilul real AICI

Subiecte la limba maghiară, profilul umanist AICI

Subiecte la limba germană AICI

Subiecte la limba croată AICI

Subiecte la limba italiană AICI

Subiecte la limba sârbă AICI

Subiecte la limba slovacă AICI

Subiecte la limba turcă AICI

Subiecte la limba ucraineană AICI

Proba la limba maternă este cea care încheie, joi, 23 iunie, sesiunea de vară a Bacalaureatului 2022. Conform Ministerului Educației, la acest examen sunt înscrişi 5.551 de candidaţi.

Calendarul „examenului de maturitate” a fost modificat de Ministerul Educației cu o lună înainte ca tinerii să susțină probele, astfel încât acestea să nu se suprapună cu cele de la Evaluarea Națională din acest an.

După evaluarea competențelor lingvistice în limba română, în cea maternă și într-o limbă de circulație internațională și a celor digitale, ce s-a desfășurat în perioada 6 – 15 iunie, au început probele scrise.

Absolvenții de liceu au susținut proba la Limba și literatura română luni, 20 iunie; pe cea obligatorie a profilului, marți, 21 iunie; iar pe cea la alegere a profilului și specializării, miercuri, 22 iunie.

Rezultatele la probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2022 vor fi afișate pe 27 iunie, până la ora 12:00. Contestațiile vor putea fi depuse în intervalul orar 12:00 – 18:00, iar rezultatele finale vor fi afișate la data de 1 iulie.

Subiecte Bacalaureat 2022. Ce a picat la examenul scris la limba materna
Subiecte Bacalaureat 2022. Ultima proba, la limba materna

Ce rată de participare au avut probele scrise la examenul de Bacalaureat 2022

Rata de participare la prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2022, cea la Limba şi literatura română, ce a avut loc luni, este de 98%. Au fost eliminați din examen 39 de candidați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Alți 2.453 de candidaţi nu s-au prezentat.

La cea de-a doua probă scrisă a examenului de Bacalaureat, cea obligatorie a profilului, rata de participare a fost de 97,1%. Nu s-au prezentat 3.472 de candidaţi, iar alți 38 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

A treia probă scrisă a Bacalaureatului a avut o rată de prezență de 97,3%, potrivit Ministerului Educației. Au fost absenți 3.275 dintre candidaţii înscriși, iar 14 candidaţi au fost eliminaţi, din aceleași motive.

Bacalaureat 2022. Ce subiecte au picat la Limba română

La proba scrisă la Limba română și literatura română a examenului de Bacalaureat 2022, la profilul uman, candidații au avut de scris, la subiectul al treilea, despre particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată.

Candidații au trebuit să țină cont de: prezentarea statutului social, psihologic, moral al personajului ales; să evidențieze o trăsătură a acestuia, prin două scene sau secvențe comentate; și să analizeze două componente de structură și/sau de limbaj studiate, semnificative pentru construcția personajului ales.

La profilul uman, subiectele la română la examenul de Bacalaureat 2022 au constat în textul la prima vedere din Nicolae Iorga „Doamna Elena Cuza”, și perspectiva narativă a unui text din opera „Întunecare” a lui Cezar Petrescu. Spre deosebire de profilul real, la al treilea dintre subiectele la română la bacalaureat 2022 cerința a fost de a prezenta particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată.

La profilul real, subiectul al treilea a cerut prezentarea particularităților unei comedii studiate. În elaborarea eseului de cel puțin 400 de cuvinte, candidații au trebuit să evidențieze două trăsături ce fac posibilă încadrarea comediei studiate într-o perioadă, într-un curent cultural sau literar sau într-o orientare tematică.

În plus, ei au trebuit să comenteze două scene sau secvențe relevante pentru tema comediei studiate; precum și să analizeze două componente de structură sau de limbaj semnificative pentru comedia studiată.

Ministrul Educației, semnal de alarmă

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a tras un semnal de alarmă cu privire la Bacalaureat. Oficialul și-a exprimat îngrijorarea pentru faptul că tot mai puțini liceeni se înscriu la „examenul maturității”.

La sesiunea examenului de Bacalaureat din această vară s-au înscris peste 126.000 de elevi de liceu, cu aproape 30.000 mai puțini decât în anul 2020.

 

Urmăriți Impact.ro și pe