SUA susțin alianța cu Taiwanul. Trupele americane vor apăra insula dacă o să fie invadată de China

Elena Avramescu 19.09.2022, 07:02
SUA susțin alianța cu Taiwanul. Trupele americane vor apăra insula dacă o să fie invadată de China

În urmă cu scurt timp, preşedintele american, Joe Biden, a ținut să reafirme sprijul SUA către Taiwan, notând faptul că trupele americane vor apăra interesele Taiwanului în cazul în care insula va fi invadată de China. Este de așteptat ca această declaraţie să provoace, din nou furia Beijingului, astfel că se așteaptă declarații amenințătoare.

Joe Biden promite ferm să susțină Taiwanul

La un moment dat, Joe Biden a fost întrebat dacă „americanii ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze”, la care liderul american a răspuns, fără ezitare, că da, în cazul în care ar avea loc un atac fără precedent, a spus președintele SUA către CBS. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Casei Albe a afirmat, în cursul zilei de duminică, că politica Statelor Unite cu privire la Taiwan a rămas neschimbată.

În continuare, China este de părere că Taiwanul reperzintă una dintre provinciile sale, pe care încă nu a reuşit să o unească cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez din 1949. Astfel că în ultimii 70 de ani armata comunistă nu a reuşit să cucerească insula, rămânând sub controlul Republicii Chineze.

În pofida declarației sale de la CBS, Joe Biden a mai afirmat că nu dorește să încurajeze insula ca să-şi declare independenţa oficială, fiind în totalitate decizia statului. În plus, a stârnit revoltă la sfârşitul lui mai atunci când a spus că Statele Unite vor interveni militar pentru a sprijini Taiwanul în cazul unei invazii a Chinei comuniste, după care și-a retras cuvintelele, invocând ataşamentul faţă de ambiguitatea strategică.

De foarte mulți ani, Washingtonul recunoaște o politică a unei singure Chine, mai precis un singur guvern chinez, cel de la Beijing, însă nu doresc să aprobe poziţia Beijingului potrivit căreia Taiwanul este o parte inalienabilă a singurei Chine care va fi reunită într-o zi.

„Suntem de acord cu ceea ce am semnat cu mult timp în urmă”, a spus Joe Biden în cursul interviului său.

Joe Biden participă la funeraliile Reginei Elisabeta. De cine i-a adus aminte fosta suverană
Joe Biden

Această declarație a venit după o apropiere între Statele Unite şi Taiwan, ținând cont că relaţiile dintre Beijing şi Washington sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii ani.

Discuții comerciale formale între SUA și Taiwan

Statele Unite și Taiwan au fost de acord să înceapă discuții comerciale în cadrul unei noi inițiative de a ajunge la acorduri cu „rezultate semnificative din punct de vedere economic”. Această inițiativă a fost dezvăluită la numai câteva zile după ce administrația Biden a exclus insula revendicată de chinezi din planul său economic care se axează pe Asia, pentru a putea contracara influența de necontestat a Chinei.

„Plănuim să urmărim un program ambițios pentru atingerea angajamentelor la standarde înalte și a rezultatelor semnificative care să acopere cele 11 zone comerciale din mandatul de negociere, care va contribui la construirea unei economii mai echitabile, mai prosperă și mai rezistentă a secolului XXI”, a declarat Sarah Bianchi, reprezentant comercial adjunct al Statelor Unite.

Taiwanul este de părere că acest lucru ar putea duce într-o zi la un acord de liber schimb pe care insula îl dorește de extrem de mult timp cu Statele Unite. Conform mandatului de negociere, SUA și Taiwan au stabilit o agendă puternică pentru discuții pe probleme, cum ar fi facilitarea comerțului, bunele practici de reglementare sau chiar eliminarea barierelor discriminatorii din calea comerțului.

În plus, discuțiile formale vor avea scopul de a ajunge la acorduri cu „angajamente de standard înalt și rezultate semnificative din punct de vedere economic”. Un alt subiect ar fi constrângerea economică a Chinei, mai precis o referire la acțiunile pe care le întreprinde Beijingul cu scopul de a bloca comerțul cu țările cu care este în dispută.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...