SUA, mesaj puternic împotriva Coreei de Nord. Vor acționa „în forță”

Beatrice Dumitru 07.06.2022, 09:41
SUA, mesaj puternic împotriva Coreei de Nord. Vor acționa „în forță”

Coreea de Nord şi-a intensificat eforturile pentru a-şi îmbunătăţi programul de arme în acest an, în ciuda sancţiunilor economice dure. De aceea, liderii americani şi cei din Coreea de Sud avertizează de mai multe săptămâni că regimul lui Kim Jong Un ar putea efectua un al şaptelea test nuclear.

Avertismentul SUA pentru Coreea de Nord

Autoritățile guvernamentale din SUA și Coreea de Sud și experții nord-coreeni au spus de săptămâni întregi că există indicii care arată că la Punggye-ri, singurul loc cunoscut de teste nucleare din Coreea de Nord, se construiește și că Phenianul ar putea testa în curând o bombă.

Secretarul adjunct de stat al SUA Wendy Sherman a declarat că va exista un răspuns puternic și clar din partea Americii, Coreei de Sud și a lumii dacă Coreea de Nord ar efectua un test nuclear. Nordul nu a mai testat o bombă nucleară din 2017, notează Reuters.

SUA, mesaj puternic împotriva Coreei de Nord. Vor acționa „în forță”
SUA și Coreea de Sud avertizează că Phenianul ar putea testa o bombă nucleară.

„Orice test nuclear ar încălca complet rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și ar exista un răspuns rapid și puternic la un astfel de test. Cred că nu numai Republica Coreea și Statele Unite și Japonia, ci întreaga lume va răspunde într-o manieră puternică și clară”, a declarat Wendy Sherman, după discuțiile cu omologul său sud-coreean, Cho Hyun-dong, la Seul.

Coreea de Nord, teste cu rachete balistice

Remarcile oficialului american vin după ce forțele din Coreea de Sud și SUA au tras luni dimineața de pe coasta de est a Coreei de Sud opt rachete sol-sol, ca răspuns la un baraj de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune lansat de Coreea de Nord, duminică, într-o oră.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică Rafael Grossi a declarat că lucrările de construcție nord-coreene de extindere a instalațiilor cheie de la principala sa instalație nucleară de la Yongbyon avansează.

Coreea de Nord a fost afectată de primul focar de COVID-19 în ultima lună, țara raportând un total de 4.198.890 de persoane cu simptome de febră. Phenianul nu a confirmat numărul total de persoane testate pozitiv pentru coronavirus, experții spunând că bilanțul real ar putea fi mult mai mare. Coreea de Nord a refuzat până acum orice ajutor oferit de Washington și Seul, chiar dacă Organizația Mondială a Sănătății spune că situația COVID-19 de acolo se înrăutățește.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...