SUA își deschid porțile pentru rușii care solicită azil. Anunțul venit de la Casa Albă a luat prin surprindere întreaga lume

Andra Daoud 27.09.2022, 23:59
SUA își deschid porțile pentru rușii care solicită azil. Anunțul venit de la Casa Albă a luat prin surprindere întreaga lume

Statele Unite sunt gata să îi primească pe rușii care cer azil politic, în contextul războiului pe care îl duce Vladimir Putin în Ucraina și al mobilizării impuse de Moscova în urmă cu câteva zile. Anunțul surprinzător a fost făcut de către secretarul de presă de la Casa Albă, Karine Jean-Pierre. Cum au motivat SUA decizia.

SUA, gata să îi primească pe rușii care cer azil politic

În timp ce Rusia publică rezultatele așa-zisului referendum organizat în Ucraina, pentru a legitima anexarea a patru regiuni, SUA fac un anunț surprinzător cu privire la cetățenii care vor să părăsească Rusia pentru a trăi pe tărâm american. „Credem că, indiferent de naționalitatea lor, aceștia (n.r. migranții) pot solicita azil în Statele Unite”, a spus marți secretaul de presă de la Casa Albă.

După ce Rusia a luat decizia mobilizării parțiale, un număr mare de cetățeni s-au grăbit să părăsească țara, pentru a nu ajunge să lupte pe front. Se estimează că peste 200.000 de ruși au plecat din țară, mare parte dintre ei pe jos, trecând frontiera în Georgia. Este de așteptat ca numărul să crească, la fel și trecerile ilegale de frontieră, dacă Rusia va decide să închidă granițele pentru cetățenii care pot fi încorporați.

„În ultima săptămână, aproape 66.000 de cetățeni ruși au intrat în UE, mai mult cu 30% față de săptămâna precedentă. Majoritatea au ajuns în Finlanda și Estonia”, se arată într-un comunicat. La granița cu Georgia s-au format cozi kilometrice de mașini, care pot fi văzute și din satelit.

SUA isi deschid portile pentru rusii care solicita azil. Anuntul venit de la Casa alba a luat prin surprindere intreaga lume
Rusii pot primi azil politic in SUA

Rușii apelează la măsuri extreme pentru a nu fi trimiși pe front

Bărbații ruși care sunt încorporabili apelează la tot felul de metode pentru a nu fi trimiși pe front, în războiul lui Vladimir Putin. O parte dintre ei s-au grăbit să iasă din țară, iar alții ar fi început să se rănească intenționat, pentru a nu fi apți de război. Pe internet au început să circule filmări în care bărbați tineri din Rusia își rup picioarele unii altora, pentru a scăpa de încorporare.

În urma exodului, deputatul rus Serghei Țekov a declarat că granițele ar trebui să fie închise pentru bărbații eligibili pentru recrutare, astfel încât aceștia să nu mai poată părăsi țara.

„Toată lumea care are vârsta de recrutare ar trebui să aibă interdicție de a călători în străinătate în situația actuală”, a declarat Serghei Țekov, membru al Camerei Superioare a Parlamentului Rusiei.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe