SUA, gest care îl poate provoca pe Vladimir Putin. Au testat o armă care face ravagii

Iancu Andreea 18.05.2022, 08:20
SUA, gest care îl poate provoca pe Vladimir Putin. Au testat o armă care face ravagii

Războiul din Ucraina nu este încă pe punctul de a se încheia, în ciuda faptului că atacurile rușilor s-au mai diminuat și se concentrează asupra regiunilor din estul și sud-estul teritoriului. În timp ce președintele Rusiei și-a mai domolit discursul, SUA fac un gest care îl poate provoca pe Vladimir Putin și anunță că au testat o armă devastatoare. Forțele aeriene americane au marcat astfel o reușită în plan militar.

SUA au testat o armă care îl poate provoca pe Vladimir Putin

De la debutul conflictului din Ucraina, Rusia și-a expus forța ofensivă, dezvăluindu-și tehnica militară și lansând amenințări devastatoare rivalilor săi. Pe de altă parte, NATO a plasat mai multe trupe în apropiere de granițele sale pentru a preîntâmpina un eventual atac. Recent însă, SUA au făcut o nouă mutare și au anunțat că au testat o armă importantă din arsenalul său de luptă, care ar putea să îl provoace pe Putin.

Forțele aeriene americane au dezvăluit că testele pentru o armă hipersonică au fost efectuate cu succes. Testul care a avut loc sâmbătă, în cadrul bazei Edwards din statul California. a reușit lansarea cu ajutorul unui bombardier supersonic B-52 Stratofortress, fabricat de Boeing, a unei rachete hipersonice AGM-183 ARRW. Aceasta a fost concepută să atingă o viteză mai mare de 24.695 km pe oră, practic de cinci ori mai mare decât viteza sunetului.

SUA îl provoacă pe Vladimir Putin după ce au testat o armă devastatoare
SUA a testat racheta hipersonică AGM-183 ARRW

Statele importante ale lumii se înarmează cu tehnologie hipersonică

Este pentru prima oară când SUA testează cu succes o rachetă hipersonică, conform explicațiilor oficiale ale locotenent-colonelului Michael Jungquist, care conduce unul dintre programele de dezvoltare a unor astfel de arme.

„Echipa noastră foarte calificată a făcut istorie cu aceasta primă armă hipersonică lansată din aer. Facem tot ce putem pentru a pregăti această armă revoluţionară pentru câmpul de luptă cât mai curând posibil”, a spus Jungquist.

Testul recent face parte dintr-o cursă pe care SUA alături de Rusia și China au demarat-o în ceea ce privește dezvoltarea unor astfel de arme, care, datorită vitezei lor, au calitatea de a fi greu de urmărit și interceptat. Rusia ar fi lansat deja rachete hipersonice în teritoriul ucrainean în cadrul războiului. Pe de altă parte, alianța de securitate AUKUS, din care fac parte Australia, SUA şi Marea Britanie anunța în luna aprilie că va coopera pentru a dezvolta arme hipersonice.

Această decizie a ridicat îngrijorări pentru China, mai cu seamă că reprezentanții de la Washington anunțaseră din octombrie 2021 că vor încerca dezvoltarea armelor hipersonice pentru a balansa evoluția Chinei în acest sector. Conform datelor publicației Financial Times, chinezii au testat o rachetă hipersonică cu o capacitate nucleară încă de anul trecut. Ulterior, oficialii de la Beijing au negat aceste teste, susținând că au fost doar teste de rutină pentru verificarea tehnologiilor de reutilizare aerospațială.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...