SUA cere întreruperea imunizării cu Johnson & Johnson. De ce este considerat vaccinul periculos

Cristian Cojocaru 13.04.2021, 16:51
SUA cere întreruperea imunizării cu Johnson & Johnson. De ce este considerat vaccinul periculos

Autoritățile din SUA au cerut întreruperea imunizării cu serul Johnson & Johnson. Această stopare va fi una temporară și survine după ce mai multe persoane cărora le-a fost administrat serul, au dezvoltat reacții adverse.

SUA a cerut întreruperea imunizării cu serul Johnson & Johnson

Autoritățile de reglementare din domeniul medical al Statelor Unite ale Americii, au cerut o pauză pentru utilizarea serului Johnson & Johnson. Astfel, Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente și centrele pentru Controlul Bolilor cer ca utilizarea vaccinului Johnson & Johnson să fie oprită temporar, în urma mai multor reacții adverse ale celor imunizați cu serul.

Așadar, șase persoane din SUA au dezvoltat o tulburare rară de coagulare a sângelui, la aproximativ două săptămâni de la administrarea vaccinului. Cele șase femei au vârsta cuprinsă între 18 și 48 de ani. Oficialii din SUA au declarat că una dintre femei a decedat, în timp ce o alta a fost internată la spital în stare gravă.

La nivelul Statelor Unite ale Americii, aproximativ șapte milioane de persoane au fost imunizate cu vaccinul Johnson & Johnson în timp ce alte nouă milioane de doze au fost expediate către mai multe state, după cum arată datele Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, potrivit nytimes.com.

Primul lot de la Johnson & Johnson va insuma 60.000 de doze, si urmeaza sa ajunga in Romania in data de 15 aprilie
Primul lot de la Johnson & Johnson va insuma 60.000 de doze, si urmeaza sa ajunga in Romania in data de 15 aprilie

Câte doze urmează să ajungă în România

Compania Johnson & Johnson a început de luni să livreze serul împotriva Covid-19 în țările Uniunii Europene, potrivit oficialilor UE și reprezentanților companiei. Astfel, România urmează să primească prima tranșă mai devreme decât data la care era programată livrarea. Deși compania ar fi trebui ca la începutul lui aprilie să înceapă livrările, lansarea a întâmpinat probleme din cauza producției.

„Primele doze pleacă astăzi din depozite către statele membre”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene într-o conferință de presă.

Compania s-a angajat ca la nivelul UE să livreze 55 de milioane de doze până la sfârșitul lui iunie, iar alte 120 de milioane ar trebui să ajungă în cel de-al treilea trimestru, după cum a afirmat comisarul european, Thierry Breton.

„Nu era clar dacă promisiunea va fi respectată. Cu toate acestea, 50 de milioane de doze sunt sigure pentru al doilea trimestru”, a spus europarlamentarul Peter Liese.

Andrei Baciu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății a declarat că primul lot de la Johnson & Johnson va însuma 60.000 de doze, și urmează să ajungă în România în data de 15 aprilie.

„O veste foarte bună, am fost anunţaţi de faptul că acest vaccin va sosi cu câteva zile mai repede în România. Practic, va sosi pe 15 aprilie, joi, 60.000 de doze”, a afirmat Andrei Baciu.

Urmăriți Impact.ro și pe