Studiu: cum au ajuns tinerii de până în 25 de ani să câștige mai mult decât părinții lor

Alexandru Ioanid 27.07.2019, 15:18
Studiu: cum au ajuns tinerii de până în 25 de ani să câștige mai mult decât părinții lor

Se spune că odată cu vârsta vine și experiența profesională și, pe cale de consecință, și veniturile mai mari. Ai crede, așadar, că cei mai în vârstă câștigă mai mult decât tinerii. Numai că vremurile s-au schimbat și oportunitățile sunt altele. Motiv pentru care trendul se inversează.

Jumătate dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani au ajuns să câștige mai mult decât părinții lor. Așa arată un studiu realizat de Ipsos.

Concluziile cercetării vin să arate că trendul s-a inversat. Oportunitățile oferite de răspândirea corporațiilor, economia digitală și apariția unor meserii croite parcă cei tineri îi avantajează direct pe cei cu vârste cuprinse între 18 și 25 ani.

În partea cealaltă, însă, părinții lor, care au copilărit și s-au școlit în anii comunismului nu par să mai țină pasul. Multe dintre joburile adresate lor dispar, altele sunt preluate de roboți.

De ce câștigă tinerii mai mult decât părinții lor

Potrivit studiului Ipsos, 54% dintre românii cu vârste între 18 și 25 de ani consideră că au o situație financiară mai bună decât cea a părinților. Mai mult de jumătate, așadar, dintre ei au venituri mai mari decât părinții lor.

Doar 15% declară că ei câștigă mai puțin. Una dintre explicații ar fi posibilitatea de a alege: mulți dintre tineri nu sunt presați să-și găsească un job după terminarea studiilor. Și se uită întotdeauna foarte atent la ce aleg.

Atunci când aleg un loc de muncă, 69% dintre respondenții români cred că aspectele financiare și perspectiva unei cariere sunt cele mai importante. Pe locurile următoare sunt satisfacția personală și echilibrul job/ timp liber (ambele cu 58%), în timp ce 29% dintre ei își aleg locul de muncă în funcție de impactul pe care viitorul angajator îl are în societate.

Asta este, însă, doar una dintre concluziile studiului. Pentru că cercetarea arată și o față mai puțin luminoasă a societății din România.

Tot tinerii români, mai exact 40% dintre ei, spun că aveau o situaţie financiară mai bună în urmă cu un an. Și, important de precizat, sunt în fruntea clasamentului european și la acest capitol.

Urmăriți Impact.ro și pe