Studiile recente arată că, în pandemie, stresul este resimțit mai puternic în rândul femeilor. Ce spun psihologii

Aurora Popa 11.05.2021, 16:41
Studiile recente arată că, în pandemie, stresul este resimțit mai puternic în rândul femeilor. Ce spun psihologii

Stresul este resimțit mai puternic în rândul femeilor, cel puțin asta arată cele mai recente studii realizate de psihologi în perioada de pandemie. Telemunca, izolarea sau grija pentru copii a generat într-un an și jumătate de pandemie o rată a stresului care trece de 50 % în cazul sexului frumos.

Stresul este resimțit mai puternic în rândul femeilor în pandemie

Nivelul de stres a fost mai crescut la femei în perioada pandemiei de COVID-19 cu 58%, comparativ cu bărbații care au atins 45 de procente. Femeile recunosc că au fost mult mai stresate în perioada în care măsurile erau mult mai stricte și nu puteau să părăsească domiciliu fără un motiv concret.

A fost mare stresul, acum ne-am mai revenit dar stresul a fost mare. Nu pot să vă descriu în cuvinte. M-a stresat faptul că nu putem să ne vedem, ăsta era stresul cel mai mare, nu îi puteam îmbrățișa. Vorbeam doar la telefon, atât, spune o bunică din Iași.

Pe unii pandemia i-a prins în concediu maternal, așa este și cazul tinerii mame care abia a început munca și este foarte încântată.

Acum m-am întors la muncă, dar nu a fost nicun stres. Ne-am întâlnit mai puțin cu prietenii. Nu a putut pleca în vacanțe , asta a fost un minus. Dar asta este, ne-am adaptat, a mărturisit mămica.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Chiar și bărbații au simțit o perioadă mai solicitantă care le-a provocat momente neplăcute.

Este o perioadă pe care trebuie să o depășim ca să nu suferim mai mult, iar dacă nu suntem atenți putem suferi mai mult devcăt suferim în momentul acesta, a completat un alt bărbat din Iași.

Stresul este resimtit mai puternic in randul femeilor in pandemie
Stresul in pandemie

Psihologii sunt de părere că bărbații știu să gestioneze mai bine stresul, în timp ce femeile arată și se manifestă mai mult.

Întâi este grija stării de sănătate, grija zilei de mâine, a plăților, datoriile. Sunt multe griji, mai ales că a fost perioada asta în care nu s-a lucrat și stăteau cu gândul că iau bani, nu iau bani, a declarat psihologul Felicia Ciobanu.

În ceea ce privește odihna, cei care au lucrat de acasă, au dormit mai mult, dar s-au simțit totuși mai obosiți decât cei care au lucrat exclusiv de la birou. Specialiștii atrag atenția că stresul generează mai multe probleme, iar în cele mai frecvente cazuri persoanele dezvoltă simptome ale depresiei sau anxietății.

Depinde de modul în care noi știm să trăim sau cum știm noi să gestionăm acești factori de stres, dar cred că este mai ușor să lucrăm și să luptăm cu el în sensul că este bine să ne luăm anumite pauze, să ieșim în aer liber, a adăugat specialistul.

O ală soluție pentru compaterea stresului pe care o recomandă persoanele care au trecut prin asta este ca toate activitățile să fie notate și bifate odată cu îndeplinirea lor.

Urmăriți Impact.ro și pe