STS începe testele pentru implementarea ”pașaportului covid” în România. Cum funcționează, de fapt, certificatele verzi

Ioana Bucur 11.05.2021, 15:46
STS începe testele pentru implementarea ”pașaportului covid” în România. Cum funcționează, de fapt, certificatele verzi

STS începe testele pentru implementarea „pașaportului Covid” în România. Cum vor funcționa, de fapt, certificatele verzi de imunitate, ce vor permite călătoriile libere în statele din interiorul Uniunii Europene.

STS începe testele pentru implementarea „pașaportului covid” în România

Potrivit unui comunicat transmis de Serviciul de Telecomunicații Speciale, STS începe testele pentru implementarea „pașaportului Covid” în România. Instituția a explicat și cum vor funcționa, de fapt, certificatele verzi de imunitate digitale ce vor permite călătoriile în statele membre ale Uniunii Europene și care vor fi lansate, în România, cu ajutorul STS.

„Soluția tehnică dezvoltată de instituția noastră va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea restricțiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei. Certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat. Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital. De asemenea, certificatele vor putea fi utilizate și în format tipărit”, a anunţat STS.

STS începe testele pentru implementarea ”pașaportului covid” în România
Certificatul digital de imunitate

Ce date se vor regăsi în certificatul verde

Pentru generarea certificatelor verzi vor fi puse la dispoziția românilor atât o aplicație web cât și una pentru telefoanele de tip smartphone.

„În urma consultărilor cu experții grupului tehnic de lucru constituit la nivel european, a fost avansată soluția tehnică care va include o aplicație web pentru generarea certificatelor şi o aplicație pentru smartphone (Android) pentru verificarea certificatelor emise în țară sau emise de alte state.”

Codul QR din fiecare „pașaport covid” va conține informații de identificare – numele, prenumele și data nașterii posesorului -, precum și „informații medicale esențiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor. Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul individual de identitate”.

„Specialiștii STS au realizat o propunere de arhitectură a sistemului informatic de emitere și verificare a certificatelor digitale verzi, urmând să se desfășoare dezvoltarea propriu-zisă a aplicațiilor, testarea cu instituțiile din țara noastră și cele europene, iar, la final, implementarea acestora”, a mai anunţat STS.

La nivel european, data vehiculată pentru implementarea certificatelor verzi este începutul lunii iulie 2021.

„Astfel, în luna mai, la nivel european, are loc testarea de interconectare între țările membre și gateway-ul european (DGCG) care va centraliza și administra cheile publice ale țărilor membre pentru verificarea semnăturilor certificatelor digitale verzi, România fiind programată pentru ziua de 21 mai a.c. STS a transmis, în data de 6 mai a.c., către grupul de suport tehnic de la nivel european certificate digitale verzi de test pentru verificarea implementării de către fiecare țară a procesului de generare și verificare a acestora. Acestea au fost verificate și validate cu succes de către țările membre”, a mai transmis STS.

Urmăriți Impact.ro și pe