Structura anului şcolar, modificată. Cât va ţine vacanţa de iarnă, de fapt

Ioana Bucur 05.11.2021, 21:39
Structura anului şcolar, modificată. Cât va ţine vacanţa de iarnă, de fapt

Cu trei zile înainte de finalul celor două săptămâni fără cursuri impuse de autorități în contextul situației epidemiologice, ordinul ministrului Educației ce vizează modificarea structurii anului școlar 2021-2022 a fost publicat în Monitorul Oficial. Elevii din România au aflat, oficial, cât va ține vacanța de iarnă, de fapt.

Structura anului școlar 2021-2022 a fost modificată

Valul patru al pandemiei a schimbat regulile în timpul jocului. Vineri seară, ordinul ministrului Educației ce stabilește modificarea structurii anului școlar 2021-2022 a fost publicat în Monitorul Oficial.

Elevii au aflat, astfel, că vor avea o vacanță de iarnă mai scurtă, care va începe pe 24 decembrie și se va termina pe 2 ianuarie, în loc de 10 ianuarie, cum era planificat inițial. Motivul pentru care a fost scurtată este recuperarea materiei pierdute în cele două săptămâni de pauză luate la finalul lunii octombrie.

Noua structură se aplică elevilor din ciclul gimnazial şi liceal.

Tot vineri a fost publicată și completarea la Ordinul care vizează scenariile de funcţionare a unităţilor de învăţământ, fiind inclusă prevederea că reluarea în format fizic se face doar în unităţile unde rata de vaccinare este mai mare de 60%.

Sorin Cîmpeanu a precizat că semestrul al doilea al anului şcolar se va încheia pe 27 mai pentru elevii claselor a XII-a, pe 3 iunie pentru clasele a VIII-a şi pe 10 iunie pentru toţi ceilalţi elevi, cu excepţia elevilor din învăţământul profesional şi tehnologic, care vor încheia anul şcolar pe 1 iulie.

„Sunt datele cunoscute, aceste date rămân. Compensarea se face printr-o săptămână de vacanţă în perioada 3-10 ianuarie pentru elevii din gimnaziu, printr-o a doua săptămână, renunţându-se la săptămâna Şcoala altfel – pentru că tot acest an şcolar, din păcate, este altfel – iar pentru elevii din învăţământul primar se va renunţa doar la Şcoala altfel, nu vor avea pierderi din vacanţa de iarnă.

Vom intra în vacanţă în data de 23 decembrie, vor fi 10 zile vacanţă de sărbători, elevii din gimnaziu şi liceu vor reveni la şcoală pe 3 ianuarie, elevii din clasele zero-patru vor veni la şcoală pe 10 ianuarie”, a subliniat ministrul.

Structura anului şcolar, modificată. Cât va ţine vacanţa de iarnă, de fapt
Sorin Cimpeanu

Sorin Cîmpeanu, despre testarea elevilor

Ministrul Educației a anunțat că la începutul săptămânii viitoare se vor încheia contractele pentru trei tranșe de teste rapide de salivă de detectare a SARS-CoV-2.

„Luni se vor încheia contractele subsecvente pentru lotul 1, marţi se vor încheia contractele subsecvente pentru loturile 2 şi 3. Urmează perioada legală de depunere a scrisorilor de garanţie, o perioadă de la care nu se poate face rabat, astea sunt procedurile de achiziţie”, a afirmat Sorin Cîmpeanu vineri, într-o conferinţă de presă.

Elevii, personalul didactic și nedidactic din unitățile de învățământ vor fi testați de două ori pe săptămână, însă ministrul nu a putut da un răspuns clar în momentul în care a fost întrebat dacă testarea va fi obligatorie.

„Vom vedea procedura care va fi elaborată de către Ministerul Sănătăţii. Până la obligativitate, sunt convins că sunt teste uşor de administrat, care nu vor mai fi respinse de către părinţi, nu vor mai fi respinse de către elevi”, a răspuns ministrul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...