EXCLUSIV

Strategia aplicată de proprietari pentru a crește prețurile chiriilor. „Același apartament de 2 camere, în același bloc, poate să aibă o diferență de 10-20 de procente”

Gabriela del Pupo 01.02.2023, 13:53
Strategia aplicată de proprietari pentru a crește prețurile chiriilor. „Același apartament de 2 camere, în același bloc, poate să aibă o diferență de 10-20 de procente”

Prețul chiriilor a crescut în ultimul an cu procente care ajung și până la 15% în anumite zone ale țării. Motivele sunt legate de rata inflației dar și de faptul că proprietarii vor plăti taxe mai mari la ANAF. Totuși, specialiștii se așteaptă ca pe parcursul anului 2023 prețurile să stagneze odată ce situația economică se mai stabilizează. Impact.ro a stat de vorbă cu consultantul imobiliar Tiberiu Darie care spune că cererea la început de an este destul de scăzută dar că prețurile iau în considerare și alți factori.

„Diferă și din felul în care au început acum proprietarii să aranjeze aceste imobile”

Inflația a fost unul dintre motivele principale al creșterii de prețuri dar și noile taxe impuse de Guvern de la 1 ianuarie. Un alt aspect important, pe lângă cele clasice, precum zona sau orașul unde este pus spre închiriere un apartament, este și mobilierul din apartament. Proprietarii care au investit mai mult în acest aspect cer prețuri și cu 20% mai mari față de restul ofertelor de pe piață.

„Și acest aspect impactează prețul. Situația este destul de amestecată, diferă și din felul în care au început acum proprietarii să aranjeze aceste imobile care se dau la închiriere, se pune mai mult preț pe designul interior. Motiv pentru care, același apartament de 2 camere, în același bloc, poate să aibă o diferență de 10-20 de procente, ca și putere de închiriere.

La nivel general prețurile au mai crescut cu procente cuprinse între 10 și 20%. Aceste creșteri pot fi cumulate odată cu inflația și cu simplul fapt că au crescut taxele pentru înregistrarea la ANAF.

Odată cu evoluția pieței stagnarea poate să însemne și o scădere. Cererile sunt scăzute la mai bine de jumătate, în momentul de față comparativ cu anul trecut ele au scăzut la mai bine de jumătate, și pe cumpărare și pe piața chiriilor.

Și perioada este de așa natură încât niciodată nu a fost foarte bună pentru zona asta de închirieri, ianuarie, februarie, perioada bună începe odată cu luna august și se termină undeva prin luna noiembrie.”, spune consultantul.

Acesta a mai precizat că nu mai este loc de alte creșteri de prețuri pentru că se va ajunge la situația de acum doi ani de zile când era mai convenabil să îți faci o rată la bancă pentru achiziția unui apartament decât să plătești lunar o chirie scumpă.

Cresc preturile chiriilor din Bucuresti
Cresc preturile chiriilor din Bucuresti

„Clujul rămâne orașul cu cele mai mari chirii la apartamentele mici”

Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro, în perioada ianuarie – decembrie 2022, prețurile apartamentelor oferite spre închiriere au fost cu 8.7% mai mari față de aceeași perioadă a anului 2021. Astfel, în piața veche se observă o creștere de 7.7% a prețurilor, pe când în piața nouă prețurile au crescut într-un ritm mai ușor și anume, cu 7.2%. Cele mai mari prețuri pe metru pătrat la apartamentele de închiriat pot fi observate în Cluj-Napoca și București, potrivit adevarul.ro.

„Prețurile cerute pe apartamentele date spre închiriere au crescut în ultimul an din cauza presiunii venite din creșterea cererii. Ne așteptăm la chirii mai scumpe în orașele mari din țară și în 2023 sub impactul inflației, dar și a modificărilor fiscale. Clujul rămâne orașul cu cele mai mari chirii la apartamentele mici, în vreme ce Capitala își menține supremația la apartamentele de mari dimensiuni. Timișoara rămâne cel mai accesibil centru regional și pe segmentul chiriilor, raportat la puterea de cumpărare versus costul locuirii”, explică Daniel Crainic, directorul de marketing Imobiliare.ro.

Cum arată prețurile chiriilor în cele mai populate orașe din țară?

În București, în perioada ianuarie – decembrie 2022, suma medie solicitată pentru închirierea unei garsoniere a ajuns la 300 de euro/lună, în creștere cu 9.2%, de la nivelul de 270 de euro pe lună, consemnat în perioada similară din 2021. Apartamentele cu două camere din București, acestea au ajuns să fie închiriate cu 450 de euro pe lună, în creștere cu 6.7%, de la o medie de 400 de euro pe lună.

Suma medie necesară pentru închirierea unui apartament cu 3 camere s-a majorat cu 6.9% în anul 2022, situându-se la valoarea medie de 600 de euro/lună, în creștere de la 575 de euro pe lună.

În Cluj-Napoca, suma medie necesară pentru închirierea unei garsoniere s-a majorat la 300 de euro pe lună, față de 250 de euro pe lună, pe parcursului anului 2021, adică o creștere de 12.2%. Apartamentele cu două camere, au ajuns să coste 450 de euro pe lună, comparativ cu 399 de euro, anul trecut. Apartamentele cu trei camere au crescut cu 14,7%, ajungând la 550 de euro pe lună, comparativ cu 470 de euro pe lună.

În Timișoara o garsonieră a ajuns la 210 de euro pe lună, o creștere de 5.5%, două camere se pot închiria cu 350 de euro pe lună, față de 300 de euro pe lună, așadar se poate constata o creștere de 8.3%, iar cele cu 3 camere cu 400 de euro pe lună, comparativ cu 350 de euro, în creștere cu 7.5%.

În Iași, în perioada ianuarie – decembrie 2022, suma medie solicitată pentru închirierea unei garsoniere sau un studio a fost de 250 de euro pe lună, ceea ce semnifică o creștere de 11%, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2022, unde se înregistra o valoare medie de 240 de euro pe lună. Cele cu 2 camere au o creștere de la 320 euro/lună la 350 de euro pe lună. Astfel, prețurile medii actuale sunt cu aproape 9.2% mai mari. Pentru 3 camere se cer 420 de euro pe lună, față de 399 de euro pe lună, înregistrându-se astfel o creștere procentuală a prețului de 10.5%.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...