Străinii plantează tot mai des „aurul roșu”, o floare care se vinde și cu 30.000 de euro/kg. Despre ce plantă minune este vorba

Mihai Roșoiu 26.10.2020, 08:01
Străinii plantează tot mai des „aurul roșu”, o floare care se vinde și cu 30.000 de euro/kg. Despre ce plantă minune este vorba

Tot mai mulți străini au început să planteze „aurul roșu”, o floare care se vinde și cu 30.000 de euro/kilogram. Pentru fermieri din întreaga Europă, aceasta poate fi calea către „îmbogățire”. O plantație cu „aurul roșu” vă poate aduce o avere considerabilă. E drept, florile-minune sunt destul de greu de întreținut și de realizat producții impresionante.

Florile „aurului roșu”, o afacere profitabilă, care îți aduce zeci de mii de euro

În vreme ce pe românii continuă să-și umple ogoarele cu culturi de porumb sau grâu, agricultorii din Vest s-au reorientat. Aceștia investesc sume considerabile în bulbi de șofran. Denumită generic „aurul roșu”, planta se vide la prețuri prohibitive, fiind foarte des folosită în bucătăriile din întreaga lume.

Plantatiile de sofran apar tot mai des in Europa
Plantatiile de sofran apar tot mai des in Europa

Statele din Asia cheltuie sume exorbitante pentru achiziționarea „aurului roșu”. Orientul reprezintă cea mai mare piață de desfacere pentru producători. Țările arabe folosesc șofranul pentru a-și îmbunătăți produsele culinare. Arabia Saudită, Emiratele Unite Arabe importă cantități impresionante. La fel și China, iar în Europa, cel mai mult șofran ajuge în Spania.

Potrivit prețurilor care se practică în pe piața internațională, un kilogram de floare de șofran se poate vinde și cu 30.000 de euro. De aici și renumele de „aur roșu”, așa cum este cunoscută planta în lumea-ntreagă.

Investiție mare, câștiguri pe măsură

De la bun început trebuie știut că nu poți ajunge la câștiguri majore fără o invesitiție pe măsură. Costurile pentru însămânțarea a 1000 mp de șofran sunt ridicate. Pentru un kilogram de bulbi de șofran trebuie să scoți din buzunar între 80 și 90 de euro. Un preț serios, dacă ne gândim că pentru 1000 de mp avem nevoie de aproximativ 300 kg de „aur roșu”.

Chiar și în condițiile date, fermierii își îndreaptă atenția spre planta care le poate aduce aproximativ 30.000 de euro/kg. Aceștia renunță la culturile clasice pentru a își însămânța terenurile cu șofran.

Un kilogram de „aur rosu” ajunge la 30.000 euro/kg
Un kilogram de „aur rosu” ajunge la 30.000 euro/kg

Dacă în Vestul continentului există tot mai mulți oameni cultivă șofran, în România afacerea se află în stadiul pionieratului. Puțini agricultori se gândesc la această variantă. Mai întâi pentru că „aurul roșu” este costisitor, apoi pentru că planta este destul de sensibilă. Îngrijirea ei necesită o atenție specială pentru a ajunge la rezultatele mult dorite.

Beneficiile „aurului roșu” sunt necunoscute în România

Dacă vorbim despre motivul pentru care „aurul roșu”, floarea care se vinde cu 30.000/kg, trebuie să știm că are numeroase beneficii.

Șofranul este o plantă mediteraneană, din care se poate extrage condimentul șofran, uleiuri aromatice, precum și numeroase alte substanțe cu utilizări în medicină și alimentație.

Șofranul se utilizează la condimentarea supelor de pește și a felurilor pe bază de orez – cum ar fi paella -, conferindu-le în același timp o culoare foarte plăcută. Sosurile și pâinea au un gust mai plăcut datorită lui, dar trebuie folosit totuși cu moderație, din cauza gustului amărui.

De asemenea, „aurul roșu” este un ingredient important care intră în compoziția produselor cosmetice antirid. El are și roluri decorative pentru că arată foarte bine în grădini, cultivat în straturi sau în ghivece. Înflorește toamna târziu.

 

Urmăriți Impact.ro și pe