Steagul Ungariei Mari, legal pe stadioane?! Federația maghiară cere aprobarea: „Nu are mesaj politic”

Stan Filon 05.02.2023, 19:32
Steagul Ungariei Mari, legal pe stadioane?! Federația maghiară cere aprobarea: „Nu are mesaj politic”

Steagul Ungariei Mari ar putea fi legal pe stadioane! Asta își dorește Sandor Csanyi (69 de ani), președintele Federației Ungare de Fotbal și vicepreședinte al UEFA și FIFA, care spune că va negocia cu UEFA autorizarea simbolului Ungariei Mari.

Steagul Ungariei Mari, legal pe stadioane?!

Așadar, Sandor Csanyi, președintele Federației Ungare de Fotbal și vicepreședinte al UEFA și FIFA, a spus că va negocia la FIFA autorizarea steagului Ungariei Mari pe stadioane, astfel încât fanii care arborează acest însemn să nu mai fie sancționați în niciun fel.

Dar ce este mai exact steagul Ungariei Mari? Ei bine, acesta reprezintă o idee politică revizionistă care presupune ca Ungaria să revină la frontierele avute înainte de 1918 sau ca maghiarii din țările vecine să reintre în sfera de influență a Budapestei. Harta Ungariei Mari cuprinde și o parte din regiunea Transilvania, din România, dar și regiuni din Slovacia, Croația, Serbia, Ucraina și Slovenia. Chiar și premierul Viktor Orban a fluturat un fular cu o astfel de hartă în noiembrie, la un meci al naționalei maghiare, fapt ce a atras o reacție de „dezaprobare fermă” din partea Ministerului de Externe al României.

Steagul Ungariei Mari, legal pe stadioane! Federatia maghiara cere aprobarea Nu are mesaj politic
Steagul Ungariei Mari, legal pe stadioane! Federatia maghiara cere aprobarea Nu are mesaj politic

„Eu nu cred că utilizarea acestor simboluri este exagerată”

„Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria”, a explicat MAE atunci.

FARE, gruparea împotriva discriminării în fotbalul european, consideră simbolul a fi naționalist și revizionist, însă șeful Federației maghiare este de altă părere. El spune că simbolul nu poartă un mesaj politic și, ca atare, susține că UEFA nu ar trebui să îi pedepsească pe cei care-l afișează la meciurile internaționale.

„Dacă noi organizăm o competiție, echipele trebuie să accepte condițiile acesteia. La fel stau lucrurile internațional. Dacă vrem să jucăm în calificările europene, Liga Națiunilor sau Champions League și Europa League, atunci trebuie să acceptăm și noi condițiile lor.

Potrivit UEFA, bannerele cu mesaje rasiste și politice nu sunt permise. Întrebarea este… poartă simbolul Ungariei Mari un mesaj politic? În opinia noastră, nu. Simbolul a fost clasificat drept revizionist și naționalist, dar în opinia noastră nu este”, a precizat Sandor Csanyi pentru M4 Sport.

Csanyi pretinde că va purta o negociere cu conducerea forului european, astfel încât simbolul să fie acceptat la meciurile internaționale:

„Eu nu cred că utilizarea acestor simboluri este exagerată. Dacă fanii insistă cu asta, vom încerca să convingem UEFA să le accepte. Dar nu suntem singuri în Europa, spectatorii din țările vecine ar putea fi iritați de acest simbol, așa că nu putem decide singuri dacă pot fi folosite sau nu, este nevoie de negociere”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...