Statul dă bani, începând din luna aceasta, românilor. Cine sunt cei care pot beneficia de acest ajutor și în ce condiții

Raluca Juncu 02.06.2020, 20:20

Guvernul vine cu un nou pachet de sprijin financiar pentru persoanele afectate de pandemia de COVID-19. Salariații care și-au pierdut locurile de muncă în aceaste ultimele două luni, ar putea beneficia de un suport bănesc.

În ce condiții vor fi furnizate fonduri de la bugetul de stat

O ordonanță adoptată recent de Guvernul român- Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92/2020- are în vedere aplicarea unor noi serii de măsuri de ajutor financiar. De aceste soluții ar beneficia companiile care decid ca până la finalul acestui an să angajeze mai multe persoane disponibilizate, în această perioadă, indiferent dacă ne raportăm la perioada stării de urgență sau a stării de alertă.

Statul ar urma să dea bani companiilor care angajează oameni care figurează ca șomeri.
Statul ar urma să dea bani companiilor care angajează oameni care figurează ca șomeri.

Este vorba aici despre persoane de peste 50 de ani care ar urma să fie reintegrate în câmpul muncii. Companiile pot primi bani și dacă angajează, de asemenea, tineri șomeri care au vârsta între 16 și 29 de ani.

Măsurile ar putea ajuta la scoaterea din impas a multor români care au fost concediați, în această perioadă. Deocamdată ajutoarele nu sunt accesibile, urmând ca, ulterior, să fie publicată o procedură de aplicare, scrie avocatnet.ro.

„Angajatorii care în perioada 1 iunie 2020-31 decembrie 2020 încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane în vârstă de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor, în perioada stării de urgență decretate prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, prelungită prin Decretul nr. 240/2020, sau a stării de alertă instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, înregistrați ca șomeri în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei”, este prevăzut în Ordonanța de Urgență. 

Ce criterii trebuie să îndeplinească beneficiarii

Persoanele care ar urma să fie angajate în urma acestei măsuri trebuie să figureze ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, iar numai în cazul celor de peste 50 de ani se impune condiția ca ei să fi fost concediați din motive neimputabile pe perioada stării de urgență sau alertă. La cei cu vârste între 16-29 de ani nu este impusă o condiție specială, în acest sens.

Urmăriți Impact.ro și pe