Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat marți senatorilor că se așteaptă ca inflația să rămână ridicată, iar administrația Biden va crește probabil prognoza de inflație de 4,7% pentru acest an în propunerea sa de buget.
În timpul unei audieri în cadrul Comisiei de finanțe a Senatului, Yellen a declarat că Statele Unite se confruntă cu „niveluri inacceptabile de inflație”, dar că speră că majorările de prețuri vor începe în curând să se diminueze, precizează Reuters.
Inflația indicelui prețurilor de consum din SUA a depășit 8% în ultimele luni, cele mai ridicate valori din ultimii 40 de ani și cu mult peste previziunile administrației președintelui Joe Biden pentru bugetul fiscal 2023.
Însă un alt indicator, indicele de bază al prețurilor cheltuielilor de consum personal, care exclude costurile volatile ale alimentelor și energiei, a început să se răcească, scăzând ușor la 4,9% în aprilie.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Mă aștept ca inflația să rămână ridicată, deși sper foarte mult că va scădea acum”, a spus ea.
Yellen a respins în repetate rânduri afirmațiile republicanilor potrivit cărora inflația ar fi fost alimentată de legislația privind cheltuielile COVID-19 de anul trecut a lui Biden, în valoare de 1.900 de miliarde de dolari din cadrul American Rescue Plan (ARP).
„Vedem o inflație ridicată în aproape toate țările dezvoltate din întreaga lume. Iar acestea au politici fiscale foarte diferite. Așa că nu se poate ca cea mai mare parte a inflației cu care ne confruntăm să reflecte impactul ARP”, a declarat Yellen.
Administrația Biden face în continuare presiuni pentru o versiune redusă a agendei sale de cheltuieli sociale și climatice, care se află în impas, care ar oferi credite fiscale pentru tehnologiile de energie curată și ar reforma prețul medicamentelor pe bază de rețetă – politici care, potrivit lui Yellen, ar contribui la reducerea cheltuielilor pentru consumatorii americani obosiți de creșterea prețurilor.
Ea și-a repetat punctul de vedere potrivit căruia inflația a fost alimentată de prețurile ridicate la energie și alimente cauzate de războiul Rusiei din Ucraina, de trecerea la achiziții de bunuri în timpul pandemiei, precum și de noile variante ale COVID-19 și de întreruperile persistente ale lanțului de aprovizionare.