Statele europene fac ultimele eforturi pentru aprobarea embargoului pentru petrolul rusesc. Compromisul pe care l-ar putea face cei 27 de lideri

Beatrice Dumitru 30.05.2022, 14:47
Statele europene fac ultimele eforturi pentru aprobarea embargoului pentru petrolul rusesc. Compromisul pe care l-ar putea face cei 27 de lideri

Uniunea Europeană a propus pe 4 mai al șasea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, inclusiv embargoul pe petrolul rusesc, și de atunci se chinuie să ajungă la un acord. Dar eforturile s-au împotmolit la Budapesta, deoarece premierul Viktor Orban a anunțat că nu susține planul în forma lui inițială. De aceea, ambasdadorii UE s-au întâlnit în încercarea de a ajunge la un compromis, înainte de reuniunea Consiliului European și se pare că s-a ajuns la un acord.

UE ar fi ajuns la un acord pentru embargoul asupra petrolului rusesc

Update 30 mai, ora 14.25. UE ar fi ajuns la un acord privind oprirea petrolului rusesc în două faze. Acordul se bazează pe stoparea „aurului negru” rusesc, plan care urmează să fie implementat în două etape: prima prevede interzicerea transportului pe mare a ţiţeiului, care reprezintă două treimi din importuri, iar a doua blocarea conductelor de petrol.

„Acordul este finalizat, cred că totul este deja rezolvat şi unitatea nu s-a pierdut niciodată într-un singur moment”, a afirmat o sursă, după întâlnirea ambasadorilor UE, potrivit Mediafax.

Știre inițială

Ce compromis ar putea face UE

Liderii UE își vor declara încă o dată sprijinul pentru Ucraina pentru a ajuta țara să evite asaltul Rusiei și vor discuta despre cum să facă față impactului conflictului, în special creșterii prețurilor la energie și crizei iminente a aprovizionării cu alimente. Dar înaintea reuniunii extraordinare a Consiliului European, ambasadorii UE s-au întâlnit pentru o ultimă încercare de a ajunge la un acord pentru embargoul asupra petrolului rusesc.

Potrivit unui nou proiect al concluziilor summitului, cei 27 de lideri ar trebui să fie de acord ca următoarea lor rundă de discuții privind sancțiunile împotriva Rusiei va acoperi embargoul asupra petrolului cu o scutire temporară pentru țițeiul livrat prin conductă, un compromis asupra căruia ambasadorii nu au reușit să cadă de acord.

Statele europene fac ultimele eforturi pentru aprobarea embargoului pentru petrolul rusesc. Compromisul pe care l-ar putea face cei 27 de lideri
UE vrea să impunpă Rusiei al șaselea pachet de sancțiuni ca răspuns la invadarea Ucrainei.

Textul, care ar mai putea fi revizuit, ar confirma un acord privind sancțiunile petroliere maritime și petrolul furnizat prin conducte către Ungaria, Slovacia și Republica Cehă, țări fără ieșire la mare. Cu toate acestea, liderii care se adună la Bruxelles după-amiază nu vor finaliza termenii acestei excepții temporare, sugerează textul. În schimb, vor cere diplomaților și miniștrilor să găsească o soluție care să asigure, de asemenea, o concurență loială între cei care încă primesc petrol rusesc și cei care nu vor mai beneficia de livrările din Rusia, notează Reuters.

Cel mai probabil rezultat al summitului

În contextul în care UE se luptă de aproape o lună să ajungă la un acord privind interzicea importurile de petrol rusesc, ministrul german al Economiei Robert Habeck și-a exprimat temerile că unitatea blocului comunitar „începe să se clatine”.

După atacul Rusiei asupra Ucrainei, am văzut ce se poate întâmpla atunci când Europa rămâne unită. În vederea summitului să sperăm că va continua așa. Dar deja începe să se prăbușească”, a declarat Robert Habeck.

Alte măsuri ale celui mai recent pachet de sancțiuni includ tăierea celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank de la sistemul SWIFT, interzicerea radiodifuzorilor ruși din UE și adăugarea mai multor persoane pe o listă ale căror active sunt înghețate.

Cel mai posibil rezultat al summitului va fi acordul asupra unui pachet de împrumuturi UE în valoare de 9 miliarde de euro, cu o componentă de granturi mici pentru a acoperi o parte din dobândă, pentru ca Ucraina să-și mențină guvernul în funcțiune și să plătească salarii pentru aproximativ două luni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...