Editorial Alin Buzărin

Starea de criză de ce nu se referă și la 5,30 lei/euro?

Alin Buzărin 07.03.2022, 18:07
Starea de criză de ce nu se referă și la 5,30 lei/euro?

Guvernul Ciucă se pregătește să ne bage în stare de criză. O procedură formală, care pe noi, cei mulți, nu ne atinge cu nimic Ne-am obișnuit să trecem de la o stare la alta. Dar nu ca maniaco-depresivii, care acum râd de-i doare burta, acum pică în hârdăul cu melancolie. Noi trecem de la o stare la alta fiindcă politicienii sunt cei care ne trec. Întâi a zis Klaus Iohannis că urmează să ieșim din starea de alertă, pentru ca imediat după aceea să auzim din gura premierului că vom intra în stare de criză. Pe undeva era de așteptat…

O abureală impusă

Am crezut că acea ”stare de criză” vizează facturile la utilități, benzina care s-a făcut 8 lei sau cursul Euro de la casele de schimb, care s-a dus la 5,30 lei. Da` de unde! Dacă starea de urgență ne viza pe toți, ne impunea să purtăm mască și să facem sau să nu facem multe altele, starea de criză nu ne atinge mai deloc. Ea va fi instituită ca un cadru politic adecvat în condițiile războiului din Ucraina. De exemplu, în starea de criză se permite unor unități ale Ministerului Apărării sau Ministerului de Interne să treacă automat în subordinea NATO. Așa, și? E vorba despe o procedură politică, dar în ochii celor mai mulți dintre noi e doar o abureală care ni se impune și care nu ne vizează cu aproape nimic.

Ce mai înseamnă ”curs oficial”?

Ne întoarcem la acel 5,30 cât e un euro la acele case de schimb valutar unde încă moneda europeană mai există în formă materială, fizică,, pentru că la cele mai multe case nu mai exstă picior de euro de vreo două săptămâni. BNR a enunțat că la cursul oficial, pe 7 martie, un euro valorează fix 4,9490 lei și că, bucurați-vă!!!!, e în scădere cu 0,01 lei față de ziua precedentă. Înduioșător! Așadar, euro scade cu o sutime de ban! Ce folos dacă la casele de schimb e 5,30? Ce relevanță mai are cursul oficial? Poate doar să ne spună că dolarul american a ajuns la 4,57 lei sau că gramul de aur e aproape 300 de lei și a crescut cu 12 lei de vineri până luni. Acestea sunt adevăratele repere!

Starea de criză de ce nu se referă și la 5,30 lei/euro?

Reapare ”bursa neagră”?

În ritmul acesta o să ajungem ca pe vremea de tristă amintire, când dolarul oficial al lui Ceaușescu era 14, apoi 16, apoi 21 de lei, dar de procurat se procura din căminele locuite de studenții străini mai întâi cu 80 de lei, apoi cu 100. Acela era cursul real al dolarului, 100 de lei, cifra oficială era doar un inutil element de propagandă.

Criza lor și criza noastră

Nu zice nimeni că nu trebuia luată această măsură, ca unitățile militare să poată trece oricând în subordinea NATO. Trebuia, că doar e război! Dar când rostește cuvântul ”criză” în ambientul Palatului Victoria, Nicolae Ciucă ar trebui să aibă în vedere nu doar impunerile din afară, ci și criza reală pe care o străbatem cu toții. Ni se rupe sufletul când vedem ce e în Ucraina, dar ni se rupe și mai tare când trebuie să ne plătim ratele, facturile, să ne umplem rezervoarele cu combustibil și, dacă ne mai rămâne ceva mărunțiș, să ne umplem și sacoșele. Despre cum vom mai putea să facem asta în viitorul apropiat, nu ni se mai dau informații suplimentare. În viziune guvernamentală, starea de criză nu presupune și astfel de chestiuni lipsite de relevanță.

Urmăriți Impact.ro și pe