Starea de alertă, prelungită cu încă 30 de zile în România. Ce măsuri se aplică în continuare

Ioana Bucur, Alexandrina Toader 09.09.2021, 16:25
Starea de alertă, prelungită cu încă 30 de zile în România. Ce măsuri se aplică în continuare

Comitetul National pentru Situații de Urgență, printr-o nouă Hotărâre emisă joi, 9 septembrie, a propus ca starea de alertă să fie prelungită cu încă 30 de zile în România, începând din data de 10 septembrie. Ce măsuri se aplică în continuare.

CNSU a propus ca starea de alertă să fie prelungită cu încă 30 de zile

Premierul Florin Cîțu a anunțat, joi, că Guvernul a decis ca starea de alertă să fie prelungită cu încă 30 de zile pe teritoriul României, începând de vineri, 10 septembrie. Acesta a precizat că se vor menține toate prevederile anterioare.

„Se prelungeşte starea de alertă cu 30 de zile. (…) Nu sunt modificări faţă de ce am avut până acum”, a anunţat Florin Cîţu.

În plus, premierul a declarat că a prelungit valabilitatea testelor antigen de la 24 de ore la 48 de ore.

„Pentru testele antigen prelungim valabilitatea de la 24 la 48 de ore”, a adăugat premierul.

Se vor menține, pentru o perioadă de 60 de zile, programele pilot din incinta Aeroportului Internațional Sibiu la terminalul „Sosiri”, pentru detectarea persoanelor infectate cu virusul SARS-Cov-2 cu sprijinul echipelor canine și al celui similar derulat pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj la terminalul „Sosiri”.

Starea de alertă, prelungită cu încă 30 de zile în România
Florin Cîțu

Ce măsuri rămân valabile în următoarele 30 de zile

Printre cele mai importante măsuri de prevenire și control ce se aplică pe durata stării de alertă se numără:

  • menținerea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile publice, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani
  • menținerea testării săptămânale, prin grija direcțiilor de sănătate publică, a personalului de îngrijire şi asistență, a personalului de specialitate şi auxiliar care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale de îngrijire şi asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii şi adulți, cu şi fără dizabilități, precum şi pentru alte categorii vulnerabile
  • menținerea posibilității izolării și carantinării în condițiile art. 7,8 şi 11 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic şi biologic, republicată cu modificările și completările ulterioare. menținerea restricțiilor privind organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise și desfășurarea acestora în condițiile punctelor 9-38.
  • permiterea desfășurării competițiilor sportive pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului, doar cu participarea persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății.
  • organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte să fie permisă cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.
  • menținerea organizării de evenimente private cum ar fi nunți, botezuri, mese festive etc., fără a se limita la acestea, în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, cu un număr de maximum 200 de persoane în exterior sau de maximum 150 de persoane în interior în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu trebuie să fie luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...