Stare de urgență pentru trei luni în Letonia. Țara se confruntă cu recorduri de cazuri de covid

Andra Daoud 04.11.2021, 13:41
Stare de urgență pentru trei luni în Letonia. Țara se confruntă cu recorduri de cazuri de covid

Letonia a declarat stare de urgență pentru următoarele trei luni. Țara a înregistrat un număr record de cazuri de covid, iar autoritățile sanitare au luat măsuri. Letonia este una dintre țările cu cea mai mică rată de vaccinare din Europa.

Stare de urgență în Letonia pentru următoarele trei luni

Letonia înregistrează un nou vârf în ceea ce privește numărul de cazuri de covid. Spitalele sunt depășite de numărul mare de bolnavi, în timp ce rata de vaccinare a populației letone este una dintre cele mai mici din Uniunea Europeană.

Virusul se răspândește mai repede acum decât la începutul anului, iar medicii atrag atenția că sunt depășiți de situație și că sunt obligați să refuze pacienți. Echipajele medicale nu fac față numărului mare de solicitări pe care le primesc prin numărul de urgență, iar pacienții care nu au afecțiuni care să le pună viața în pericol nu mai pot fi tratați.

Peste 1000 de noi cazuri în fiecare zi

Letonia raportează, în prezent, mai bine de 1000 de noi infectări în fiecare zi, în condițiile în care populația statului este sub două milioane de locuitori, adică puțin mai mult decât populația Bucureștiului în prezent.

În această situație, oficialii din Letonia au decis să declare stare de urgență în țară. Masca va fi obligatorie în toate spațiile închise, iar angajații din sectorul de stat trebuie să fie vaccinați până pe 15 noiembrie.

Stare de urgență pentru trei luni în Letonia. Țara se confruntă cu recorduri de cazuri de covid
Stare de urgență pentru trei luni în Letonia. Țara se confruntă cu recorduri de cazuri de covid

Ce măsuri au mai luat autoritățile

Persoanele care nu s-au vaccinat nu vor mai avea acces în supermarketuri, iar magazinele care nu sunt considerate esențiale vor fi închise în weekend.

Cetățenii letoni care pot lucra de acasă sunt încurajați să o facă. Premierul leton Krisjans Karins îi roagă pe oameni să evite vizitele, reuniunile și să limiteze cât mai mult contactele sociale, pentru a încetini răspândirea virusului SARS-Cov2.

În Letonia s-au înegistrat în total 225.000 de vazuri de covid, de la începutul pandemiei. Mai puțin de jumătate dintre letoni s-au vaccinat cu schema completă până acum, față de media europeană care este de 74%. La jumătatea lunii octombrie, prim-ministrul leton atrăgea atenția asupra situației grave din țară:

Sistemul nostru de sănătate este în pericol… Singura modalitate de a ieşi din această criză este să ne vaccinăm, a transmis atunci Krisjanis Karins

Letonia este, în acest moment, într-un lockdown care a început pe 21 octombrie și va ține până pe 15 noiembrie. Se pare că măsura nu a fost suficientă pentru a încetini transmiterea virusului, iar autoritățile au fost nevoite să declare stare de urgență pentru următoarele trei luni și să impună măsuri suplimentare de protecție pentru cetățeni.

Urmăriți Impact.ro și pe