Stare de urgență în California pentru variola maimuței. Al doilea stat, în trei zile, care ia această măsură

Mihnea Tălău 02.08.2022, 12:06
Stare de urgență în California pentru variola maimuței. Al doilea stat, în trei zile, care ia această măsură

Guvernatorul Californiei a declarat luni stare de urgență pentru a accelera eforturile de combatere a epidemiei de variola maimuței, devenind al doilea stat în trei zile care ia această măsură.

Aproape 800 de cazuri de variola maimuței au fost raportate în California

El spune că această declarație va ajuta California să coordoneze un răspuns la nivel guvernamental, să caute mai multe vaccinuri și să conducă eforturile de informare și educare cu privire la locurile unde oamenii pot obține tratament și vaccinare, scrie AP.

„Vom continua să colaborăm cu guvernul federal pentru a asigura mai multe vaccinuri, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la reducerea riscurilor și pentru a fi alături de comunitatea LGBTQ care luptă împotriva stigmatizării”, a declarat Newsom.

Aproape 800 de cazuri de variola maimuței au fost raportate în California, potrivit oficialilor de sănătate publică din stat.

Virusul variolei maimuțelor se răspândește prin contact prelungit și strâns piele pe piele, care poate include îmbrățișări, îmbrățișări și sărutări, precum și prin folosirea în comun a lenjeriei de pat, a prosoapelor și a hainelor. Persoanele care s-au îmbolnăvit până acum au fost în principal bărbați care fac sex cu bărbați, deși oficialii din domeniul sănătății menționează că virusul poate infecta pe oricine.

Tipul de virus al variolei maimuței identificat în acest focar este rareori fatal, iar oamenii se recuperează de obicei în câteva săptămâni. Dar leziunile și bășicile provocate de virus sunt dureroase și pot împiedica înghițirea sau mișcările intestinale dacă sunt în gât sau în anus.

variola maimutei
Variola maimutei

Stare de urgență și în New York și San Francisco

Declarația din California a venit după una similară în statul New York, sâmbătă, și în San Francisco, joi. Administrația lui Newsom declarase încă de vineri că este prea devreme pentru o astfel de declarație.

După ce a făcut presiuni pentru ca Newsom să facă o astfel de declarație, senatorul democrat Scott Wiener din San Francisco a salutat decizia guvernatorului.

„Epidemia de variolă a maimuțelor este o urgență și trebuie să folosim toate instrumentele pe care le avem pentru a o controla”, a declarat Wiener.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...