La primele ore ale zilei de miercuri, președintele Gotabaya Rajapaksa a fugit din Sri Lanka, la câteva zile după ce mii de protestatari furioși au pătruns în reședința sa oficială și i-au cerut demisia. Acesta, împreună cu soția sa, a părăsit Maldive cu destinația Singapore, în timp ce manifestanţii srilankezi așteaptă ca președintele să-și dea demisia.
Președintele din Sri Lanka Gotabaya Rajapaksa a fugit în Maldive miercuri dimineață, pe fondul protestelor în masă din cauza crizei economice în care se află țara. Săptămăna trecută el a promis că va demisiona, dar acest lucru nu s-a întâmplat până acum, ceea ce a stărnit și mai multă furie în rândul protestatarilor.
La doar o zi după ce a părăsit Colombo, președintele Rajapaksa a plecat și din Maldive cu un zbor al unei companii saudite cu destinația Singapore, au declarat surse pentru BBC. Acesta, împreună cu soţia sa Ioma şi două gărzi de corp au fost escoraţi la avion cu câteva minute înainte de decolare, de pe Aeroportul Internaţional Velana, la Male.
La scurt timp după ce Rajapaksa a părăsit țara, protestatarii au luat cu asalt biroul președintelui interimar Ranil Wickremesinghe, cerându-i și lui demisia.
O persoană a murit și alte 84 au fost rănite după protestele de miercuri, care au avut loc în punctele de cheie din jurul capitalei Colombo, inclusiv biroul primului ministru, dar mulți protestatari au promis că vor continua să manifeste până când ambii președinți demisionează.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Economia statului Sri Lanka s-a prăbușit, iar costurile alimentelor, combustibilului și altor produse de bază au crescut vertiginos pentru oamenii obișnuiți. Mulți dau vina pe administrația Rajapaksa pentru gestionarea greșită a crizei. Plecarea președintelui a creat un vid de putere amenințător în Sri Lanka, iar statul are nevoie de un guvern funcțional care să-l scoată din ruina financiară.
Politicienii din alte partide au vorbit despre formarea unui nou guvern de unitate, dar nu există niciun semn că sunt aproape de acord în acest sens.
Secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat că urmărește „foarte îndeaproape” evenimentele din Sri Lanka și a cerut o „tranziție pașnică și democratică”.
„Este important ca acesta cauze fundamentale ale conflictului și nemulțumirile protestatarilor să fie abordate. Îndemn pe toți liderii de partid să îmbrățișeze spiritul de compromis pentru o tranziție pașnică și democratică”, a scris el pe Twitter.
Ranil Wickremesinghe, numit preşedinte interimar de către şeful fugar al statului, a cerut evacuarea clădirilor publice şi a ordonat forţelor de ordine să facă ”cea ce este necesar pentru a restabili ordinea”.
Sri Lanka și-a câștigat independența în 1948. Trei grupuri etnice – sinhaleze, tamil și musulman – reprezintă 99% din cele 22 de milioane de locuitori ai țării.