SRI ar putea obliga firmele și civilii să sprijine derularea operațiunilor sale

Badea Violeta 31.05.2022, 22:34
SRI ar putea obliga firmele și civilii să sprijine derularea operațiunilor sale

Conform unui proiect de lege pentru funcționarea serviciului secret, persoanele fizice și juridice, dar și autoritățile și instituțiile publice, vor fi obligate să acorde sprijin Serviciului Român de Informații (SRI). Această obligație nu există în legea aflată în vigoare. În acest moment, proiectul se află în dezbatere în cadrul coaliției de guvernare.

Civilii și firmele, obligați prin lege să ajute SRI

Un proiect de lege care ar putea fi dezbătut săptămâna viitoare ar viza funcționarea Serviciului Român de Informații (SRI), potrivit informațiilor furnizate de g4media.ro.

Acesta ar include două articole din care se înțelege faptul că civilii și persoanele juridice vor avea obligația să colaboreze cu agenții SRI, la cererea acestora.

  • Art. 9 (1) Pentru îndeplinirea atribuțiilor sale, Serviciul cooperează cu alte autorități și instituții, potrivit competențelor legale.
  • (2) Autoritățile și instituțiile publice, precum și persoanele fizice și juridice au obligația să acorde sprijin, la cerere, Serviciului, în îndeplinirea atribuțiilor sale, potrivit legii.
  • art. 32 Personalul Serviciului în exercitarea funcției îndeplinite în condițiile legii are dreptul de a utiliza tehnici speciale de investigare specifice activității de informații și contrainformații ori de aplicare a legii, precum și să solicite oricărei persoane sprijin pentru realizarea atribuțiilor și competențelor legale. Persoana solicitată este obligată să păstreze secretul asupra aspectelor care au făcut obiectul cererii.
Civilii si firmele ar putea fi obligati sa sprijine SRI la cerere in derularea operatiunilor
Civilii si firmele ar putea fi obligati sa sprijine SRI la cerere in derularea operatiunilor

Ce alte prevederi ar mai putea fi introduse

În același proiect de lege se precizează că SRI ar putea deveni autoritate națională inclusiv în domeniul interceptării comunicațiilor, Centrul Național pentru Interceptarea Comunicațiilor va funcționa în cadrul acestei instituții.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

CSAT a pregătit deja un pachet de legi referitoare la siguranța națională. Acestea vor fi dezbătute în următoarele zile. Cele șase legi se referă la organizarea și funcționarea SRI, SIE, STS, SPP, CSAT și Ministerul Apărării Naționale. Toate acestea vor avea un rol important asupra funcționării serviciilor de informații și armatei țării noastre.

  • Procurorii pot intra în sediile SRI pentru a efectua anchete doar cu aprobarea președintelui Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și în baza unui mandat obținut de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Șeful CSAT este președintele țării;
  • Personalul SRI poate fi audiat, percheziționat sau reținut pentru fapte care țin de exercitarea atribuțiilor de serviciu numai de către procurori special desemnați, cu informarea prealabilă a șefului SRI și cu prezența unui jurist al SRI;
  • SRI poate activa în afara țării, iar Serviciul de Informații Externe (SIE) în interiorul țării.
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...