Spitalul din Târgu Cărbuneşti, sub Cod Roşu. Aproape 100 de pacienţi Covid, transferaţi. Arafat: „Defecţiune la stocatorul de oxigen”

Ana Anitoiu 22.10.2021, 09:25

A fost activat Planul Roșu de Intervenție, vineri dimineață, la Spitalul din Târgu Cărbunești, în județul Gorj, după ce a apărut o defecțiune la stația de oxigen. Aproape 100 de pacienţi Covid-19 au fost transferaţi la alte spitale.

Raed Arafat, despre planul roșu de intervenție de la Spitalul din Târgu Cărbunești

Update vineri, 22 octombrie 2021, ora 09:25. Șeful DSU, medicul Raed Arafat, a declarat pentru Impact.ro că situația a fost cauzată de o defecțiune tehnică ce a apărut la stocatorul de oxigen și că unii dintre pacienți vor fi mutați, cel puțin pentru moment.

”Situația aceasta este cauzată de o defecțiune tehnică la stocatorul de oxigen. A fost declanșsat planul roșu, am trimis acolo 11 ambulanțe SMURD, trei ambulanțe SMURD pentru multiple victime, patru ambulanțe de la Serviciul de Ambulanță plus microbuze și butelii de oxigen.

Peste 60 de butelii de oxigen au fost mobilizate acolo. O parte dintre pacienți vor fi mutați pentru moment, cel puțin”, a declarat Raed Arafat pentru Impact.ro.

La rândul lui, prefectul județului Gorj, Marcel Iacobescu, a declarat că mai este un pacient în stare foarte gravă care deocamdată nu poate fi trasferat.

”Însă se fac eforturi pentru a putea fi dus la alt spital. Sunt butelii de oxigen suficiente aici”, a spus Marcel Iacobescu.

15 dintre pacienții Covid-19 din Spitalul din Târgu Cărbunești, în stare gravă

Conform prefectului de Gorj, Marcel Iacobescu, defecțiunea la stația de oxigen a apărut în jurul orei 6:00. În ATI erau internați 15 pacienți Covid-19 aflați în stare gravă, care au fost mutați în ambulanțe și cărora le este administrat oxigen din butelii.

Prefectul a mai spus că pacienţii cu cel mai mare risc vor fi mutaţi la o secţie a Spitalului Judeţean Târgu-Jiu. Oficialul a precizat că firma responsabilă de întreţinerea şi reparaţia instalaţiei de oxigen a dat un termen de intervenţie de aproximativ două ore.

Câți pacienți au nevoie de oxigen

Planul roșu a fost activat la spitalul din Târgu Cărbunești la ora 7:36. Aproximativ 80 de pacienți au nevoie de oxigen, ce li se administrează din butelii. Unitatea sanitară, suport Covid-19, avea internați 152 de pacienți infectați cu noul coronavirus.

După ce a fost activat planul roșu de intervenție, autorităţile locale au cerut ambulanţe din judeţele învecinate. Câteva ambulanţe SMURD din Gorj au ajuns la faţa locului, iar din judeţele limitrofe au fost trimise alte maşini pentru transport victime multiple şi butelii de oxigen.

„A apărut o defecțiune la stația de oxigen a spitalului din Târgu Cărbunești. A fost activat planul roșu de intervenție. Toate forțele și mijloacele au fost direcționate la fata locului. Sunt identificate sursele de oxigen disponibile de la celelalte spitale din județ pentru a fi redistribuite către spitalul din Târgu Cărbunești.

A fost solicitat sprijin din județele învecinate. În acest moment, o parte din pacienți sunt transportați cu ambulantele către alte spitale!”, a transmis ISU Gorj.

Mai exact, de la ISU Gorj au fost trimise două autospeciale pentru transport victime multiple și patru ambulanțe SMURD, cu 16 butelii cu oxigen.

De asemenea, din județele limitrofe s-au trimis:: trei ambulanțe de la ISU Mehedinți; o autospecială pentru transport victime multiple de la SMURD ISU Hunedoara; o alta de la ISU Dolj, precum și o ambulanță; un microbuz și două ambulanțe SMURD ISU Vâlcea. În total, au fost trimise la fața locului 67 de butelii de oxigen.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...