Spitalele din România vor fi expertizate din punct de vedere al riscului seismic. Peste 100 de clădiri stau să se prăbușească

Gabriela del Pupo 02.02.2022, 17:05
Spitalele din România vor fi expertizate din punct de vedere al riscului seismic. Peste 100 de clădiri stau să se prăbușească

Toate clădirile construite înainte de anul 1978 în care funcționează spitale, policlinici sau dispensare, vor fi expertizate pentru risc seismic în următorii 3 ani. Propunerea legislativă a USR a adoptată astăzi și vine în completarea celei prin care primarii au fost obligați să facă expertize pentru a vedea cât de sigure sunt școlile și, dacă este cazul, să demareze lucrări de consolidare.

1 din 3 spitale din România își desfășoară activitatea în clădiri cu risc seismic, doar 6% din școli sunt expertizate

Ultimele date arată că doar 6% din școli au fost expertizate din punctul de vedere al riscului seismic, peste 600 de clădiri în care își desfășoară activitatea instituțiile de învățământ au grad de risc seismic I și II. De asemenea 1 din 3 spitale din România prezentau un astfel de risc la ultima analiză. Un proiect legislativ adoptat astăzi poate schimba această situație dacă administratorii acestor instituții vor și consolida clădirile.

„Prin această lege se creează cadrul necesar pentru verificarea sistematică, la nivel național, a riscului seismic pentru spitalele din România. Clădirile în care funcționează majoritatea unităților medicale din țară au fost construite cu mai bine de 40-50 de ani în urmă. Pe lângă uzura firească, aceste clădiri au trecut și prin câteva cutremure și, multe dintre ele, prin modificări, recompartimentări sau modernizări care nu știm cum le-au afectat structura de rezistență.

Legea pe care am inițiat-o urmărește realizarea de expertize seismice la spitale, astfel încât, autoritățile să poată începe de urgență lucrările de consolidare, acolo unde este cazul. Pacienții trebuie să fie în siguranță, iar autoritățile trebuie să aibă garanția că, în cazul unui nou cutremur, spitalele vor rămâne în picioare. Este așadar o lege care trece dincolo de interesele de partid și mă bucur că a fost votată de parlamentari de la toate formațiunile.

Ca și legea privind expertizarea seismică a școlilor, proiect pe care l-am inițiat și care a fost adoptat în 2019, proiectul privind expertizarea seismică a spitalelor este un câștig pentru întreaga societate”, declară senatorul USR Cristian Ghica, inițiatorul proiectului.

Fondurile necesare expertizării vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin Ministerul Educației, Ministerul Sănătății sau, după caz, alte ministere și instituții cu rețea sanitară proprie, la solicitarea primăriilor.

Unul dintre cele mai solicitate instituții spitalicești din Capitală în vreme de pandemie, Spitalul de Pneumoftiziologie”Marius Nasta”, este încadrat la grad I de risc seismic. În aceeași situație se află și clădirea în care își desfășoară activitatea Spitalul de Urgență din Iași.

foto adevarul.ro

 

Prin PNRR se promite finanțarea necesară reconstruirii clădirilor

Prin PNRR nu s-a încercat finanțarea de noi construcții însă consolidarea clădirilor în care funcționează spitalele ar putea primi finanțare. Aceasta a fost și argumentația guvernanților care au precizat că situația clădirilor în care funcționează peste 100 de spitale este dramatică iar construcția unora noi nu este posibilă.

„Sectorul sanitar din România se bazează pe o infrastructură concepută acum 50-60 ani, când nevoia de servicii de sănătate era diferită față de realităţile de astăzi. Una dintre problemele des întâlnite în rețeaua de spitale este fragmentarea-spitalele pavilionare, ceea ce creează dificultăți în ceea ce privește organizarea fluxurilor și transportul pacienților. Clădirile vechi (unele chiar peste 100 ani vechime) nu permit integrarea optimă a circuitelor intraspitaliceşti, ridică frecvent dificultăți majore în adoptarea de noi tehnologii din cauza limitărilor fizice intrinseci ale clădirilor și nu dispun de facilități pentru un acces fizic (ex. pentru persoanele cu dizabilități)” se arată în PNRR, în argumentarea cererii de finanțare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...