Spectacol neașteptat pe cer, surprins în imagini. Astronomii nu-și pot explica acest fenomen: “Nu a fost niciodată văzut”

Cătălina Burghelea 25.10.2021, 09:50
Spectacol neașteptat pe cer, surprins în imagini. Astronomii nu-și pot explica acest fenomen: “Nu a fost niciodată văzut”

Oamenii de știință au observat pe cer un fenomen total neașteptat, pe care nimeni nu și-l poate explica. Astronomii au rămas cu gura căscată în momentul în care s-au uitat la imagini.

Fenomen spectaculos surprins de astronomi

O sondă spațială aflată în căutare de noi planete a surprins o stea pitică albă care a devenit brusc luminoasă, apoi s-a întunecat la loc, în doar 30 de minute. Este pentru prima dată când astronomii văd o pitică albă modificându-și luminozitatea atât de repede. Acest lucru îi poate ajuta pe specialișto să înțeleagă procesul de acumulare a materiei la mai multe tipuri de obiecte cerești.

Stelele pitice albe sunt rămășițele unor stele mult mai mari, de aproximativ dimensiunea soarelui nostru. Ca atare, uneori astronomii spun că analiza unui astfel de sistem cu stele pitice albe ne ajută să aflăm despre viitorul îndepărtat al propriului nostru sistem solar, când soarele va rămâne fără hidrogen în aproximativ 5 miliarde de ani.

O stea pitică albă s-a dat în „spectacol”

Descoperirea stelei a fost efectuată utilizând satelitul de sondare a exoplanetelor în tranziție (TESS) al NASA, a cărui misiune principală este să caute lumi de dimensiune apropiate Terrei, într-o încercare mai amplă de a înțelege cât de prolifică poate fi viața în univers. În acest caz, TESS a observat luminozitatea fluctuantă la o stea numită TW Pictoris, care se află la aproximativ 1.400 de ani lumină de Pământ.

Schimbările de luminozitate s-ar fi produs deoarece steaua pitică albă extrage material dintr-o stea însoțitoare din apropiere, într-un proces cunoscut sub numele de „acreție”. Pe măsură ce pitica albă „se hrănește” de la partenera sa, devine tot mai luminoasă.

S-a aprins brusc și s-a stins la loc în jumătate de oră

Steaua pitică observată de astronomi și-a pierdut luminozitatea în doar 30 de minute, mult mai rapid decât alte pitice albe care s-au estompat de-a lungul mai multor zile sau luni. Motivul este încă necunoscut, deoarece fluxul de material pe discul de acreție ar trebui să fie constant, dar astronomii suspectează că s-ar putea datora fluctuațiilor din câmpul magnetic al stelei pitice albe.

„Strălucirea unei stele pitice albe este afectată de cantitatea de material înconjurător cu care se hrănește, așa că cercetătorii spun că ceva interferează cu „aprovizionarea” ei cu materie”, precizează Universitatea din Durham, care a condus cercetarea, într-un comunicat.

„Astronomii speră că descoperirea îi va ajuta să învețe mai multe despre fizica din spatele acreției, fenomen prin care obiecte precum găurile negre, piticele albe și stelele cu neutroni, se hrănesc cu material înconjurător de la stelele vecine”, se mai arată în comunicat.

Oamenii de știință nu-și explică acest fenomen

Cercetătorii cred că atunci când steaua este „aprinsă”, pitica albă se hrănește de pe discul de acreție, așa cum era de așteptat. Dar atunci când steaua se „stinge”, probabil câmpul magnetic se rotește prea repede pentru a permite materialului provenit de la steaua însoțitoare să se așeze pe pitica albă. Acest proces, care creează o barieră centrifugă, se numește „portă magnetică”, au spus cercetătorii. Din motive care sunt încă necunoscute, sistemul se resetează singur și „pornește” din nou, permițând luminozității să crească.

„Să vezi cum luminozitatea lui TW Pictoris scădea în 30 de minute este în sine extraordinar, deoarece nu a fost niciodată văzută la alte pitice albe care se apropie și este total neașteptat”, a spus autorul principal și astronomul de la Durham, Simone Scaringi, în comunicat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...