SPECIAL Matei Balș: Ce se întâmpla în curtea spitalului, în timp ce Klaus Iohannis dădea primele declarații. Cum au reacționat rudele de la fața locului, la sosirea președintelui

Iancu Andreea, Andrei Cezar 29.01.2021, 14:46

Președintele Klaus Iohannis a ajuns în jurul orei 13:00 la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”. Acesta a avut o discuție cu oficialii spitalului și apoi a oferit declarații cu privire la incendiul care a mistuit pavilionul cinci al unității medicale din linia întâi în lupta contra Covid-19, în țara noastră. În tot acest timp, atmosfera se păstra tensionată în jurul spitalului, dar și în curtea unității medicale. Ce reacții au avut rudele pacienților internați la Matei Balș la momentul sosirii președintelui.

Ce se întâmpla în curtea spitalului, în timpul declarațiilor președintelui Klaus Iohannis. Reacții ale rudelor pacienților

Până la venirea președintelui României, atmosfera din curtea spitalului Matei Balș era una tensionată. La fața locului ajunsese în urmă cu puțin timp și senatorul AUR, Diana Șoșoacă, care a reacționat dur și a cerut să i se permită să intre în spital. Totuși, acesteia nu i s-a permis accesul în incinta spitalului. Aceasta a intrat într-o discuție aprinsă cu mai mulți oameni prezenți la intrarea în curtea unității medicale.

Toți parlamentarii ar trebui să fie prezenți astăzi aici!, a afirmat Șoșoacă, în timpul reacției sale de la fața locului.

“Raed Arafat trebuie să își dea demisia”- Diana Șoșoacă FOTO PLAYTECH.RO
“Raed Arafat trebuie să își dea demisia”- Diana Șoșoacă FOTO PLAYTECH.RO

De asemenea, politicianul a lansat un scandal de proporții după ce a cerut demisia lui Raed Arafat, susținând că dezastrul nu a fost un accident.

Să sperăm că a fost doar un accident şi nu a fost ceva de genul: a trebuit să moară oameni pentru a cădea un guvern. Asta este intuiţia mea. Eu cred că organele de anchetă trebuie să meargă pe acest pilon. Deja vorbim de Giuleşti 2 şi Piatra Neamţ 2. Uitaţi-vă că acei oameni sunt carbonizaţi. Ca să poată un corp să fie carbonizat, înseamnă că a trecut timp foarte mult. Cât timp au ars oamenii ăia acolo, de au murit carbonizaţi?, a declarat Diana Şoşoacă, la România TV.

De cealaltă parte a gardului, pe stradă, aparținătorii pacienților internați în spital se aflau în culmea disperării. Aceștia așteptau înfrigurați informații cu privire la rudele lor. La scurt timp după intervenția senatorului AUR, care a și părăsit locația, președintele Klaus Iohannis a ajuns la fața locului, moment în care strada din fața spitalului a fost curprinsă de o liniște mormântală. Președintele României a transmis gândurile sale din spațiul curții unității medicale, iar cei prezenți la fața locului au ascultat în liniște.

Rudele unor victime de la Colectiv, au venit să depună o coroană de flori în fața spitalului
Rudele unor victime de la Colectiv, au venit să depună o coroană de flori în fața spitalului

După discursul președintelui Klaus Iohannis, în fața spitalului a apărut un grup de oameni, apropiați și rude ai unor victime care și-a pierdut viața la Colectiv. Un bărbat a vorbit despre rudele care s-au stins în urma incendiului din club, a povestit cu durere în suflet că nimic nu s-a schimbat de acum 5 ani de zile și a ales să depună o coroană de flori în semn de omagiu pentru cei decedați.

A fost pentru mine o eternitate. Cătălin Ioniță și ginerele Mihai Alexandru, chitarist, ambii au pierit în incendiu. Ce s-a întâmplat la Piatra Neamț, văd aceeași nepăsare. Este păcat că mor oameni. Azi dimineață când am deschis televizorul am trăit aceleași evenimente, care pentru mine au fost dure. Nu pot să evaluez eu dacă s-a schimbat ceva în sănătate, dar dacă tot se întâmplă astfel de fenomene este clar că nu s-a schimbat. Să dispară cei incompetenți, să vină la conducere numai persoane abilitate pentru aceste funcții.

„Până când?!” este întrebarea retorică a unui bărbat prezent la Matei Balș

Un alt bărbat, prezent în fața unității medicale a afișat o pancartă pe care era notat textul „Urmăresc situația cu atenție și cu o oarecare îngrijorare. Până când?!” Bărbatul a făcut trimitere la o declarație a președintelui României de la o altă situație de criză apărută în trecut, în România.

Eu nu protestez, eu afișez un mesaj prin care întreb și eu până când. Dar, cineva se simte în România că e vorba despre un apropo, cineva își dă demisia în România, se simte responsabil că a făcut ceva?! Deocamdată nu am vrut să emigrez din țară. Foarte multe persoane, cunoștințe, prieteni, rude au plecat din România. Eu am decis să nu plec, am încercat să fac ceva, să fie mai bine, dar după măsura posibilităților. Deocamdată nu pot decât să întreb: „Până când?” Aș dori să continui să trăiesc în România. Aș dori să nu trebuiască să emigrez. Oamenii aceia aveau o șansă la viață. Nu toți sunt rudele, prietenii, amicii cui trebuie. De aceea ma întreb. Din 1986 se strigă „Reformă, reformă, reformă”. Eu m-am cam plictisit. Când terminăm cu reforma, când facem ceva. România actuală este „au murit 5 oameni cu zile”. Am venit eu personal să afișez acest mesaj, poate cineva o sa și răspundă la el.

Primele declarații ale președintelui țării după incendiul de la Balș

O zi foarte trista din cauza acestei tragedii. Imi pare foarte rau, transmit condoleante familiilor indoliate. Iar celor care au fost in saloane le doresc insanatosire grabnica. Am discutat in permanenta cu cei care au condus interventia, am toate datele pana acum. Totul a fost foarte complicat, s-a reactionat extrem de rapid. Situatia se repeta cumva. Avem probleme structurale spitalele din Romania. Se lucreaza la un proiect de reforma pentru intreg sistemul de sanatate. Nu vreau sa inchei scurta mea interventie inainte de a spune ceva despre persoanele care in aceste luni au fost si raman eroii mei: intregul personal medical. Au lucrat pana la epuizare. Imi exprim admiratia pentru ei, a declarat președintele Iohannis, prezent la Spitalul Matei Balș.
Un incendiu a curmat viața a 5 pacienți internați la Spitalul Matei Balș
Un incendiu a curmat viața a 5 pacienți internați la Spitalul Matei Balș

Bilanț preliminar. Incendiul de la Spitalul Matei Balș a curmat 5 vieți și a afectat alte câteva zeci

În dimineața zilei de vineri, 29 ianuarie, un incendiu cu flacără și degajare de fum a fost semnalat prin apel la 112 în cursul orei 5. În doar câteva minute, atât la interior cât și la exterior, pompierii au intervenit cu 24 de echipaje, patru de descarcerare și 10 microbuze pentru a transporta persoanele afectate. 100 de medici și asistenți au fost mobilizați pentru a interveni. La nivelul ISU B-IF a fost declanșat Planul Roșu. Incendiul s-a manifestat la parterul unui corp de clădire cu regim de înălțime P+3, pe două laturi. Au fost constituite echipe de căutare și salvare a persoanelor și se realizează evacuarea lor. Potrivit informațiilor furnizate, în clădire se aflau aproximativ 100 de persoane.

Dintre aceste 100 de persoane, 50 de pacienți au fost identificați deja dintre persoanele aflate în pavilionul de la Matei Balș la momentul izbucnirii incendiului. Astfel, au rămas alți 50 de pacienți care urmează să fie identificați în orele ce vor veni. De asemenea, datele furnizate de autorități prezintă bilanțul pacienților care au fost transferați către alte spitale din Capitală. Deocamdată, nu se cunosc cauzele care au declanșat izbucnirea incendiului, existând mai multe piste pe care anchetatorii le iau în considerare. 

Din informațiile primite de către Ministerul Sănătății de la echipele de intervenție, au fost transferați către alte unități sanitare un număr de 53 de pacienți, din 102 pacienți aflați în saloanele din Pavilionul 5 al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, afectat de incendiu.
11 pacienți la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din București;
5 pacienți la Spitalul Universitar de Urgență din București;
6 pacienți la Spitalul Universitar de Urgență „Elias”;
4 pacienți la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”;
5 pacienți la Sf. Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon”;
3 pacienți la Spitalul Militar Central-ROL 2
4 pacienți la Spitalul „Witting”;
4 pacienți la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”;
1 pacient la Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”;
3 pacienti la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”;
7 pacienți la Spitalul de Urgență Floreasca
Conform informațiilor primite, unul dintre pacienții ajunși la Spitalul de Urgență Floreasca este cel care a avut nevoie de resuscitare și care, între timp, a decedat (a patra victimă). Este vorba despre o femeie, în jurul vârstei de 80 de ani, care avea și arsuri pe 20% din suprafața corporală.
Echipele medicale evaluează în prezent starea de sănătate atât a pacienților transferați, cât și a celor rămași în Institutul „Matei Balș”.
De asemenea, aparținătorii pacienților de la INBI „Matei Balș” pot verifica situația despre relocarea pacienților evacuați în urma incendiului de la Institutul „Matei Balș” din Capitală la cele două numere de telefon puse la dispozitie de DSU: 021.2069398 si 021.2648515
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...