SPECIAL

SPECIAL. Imagini șocante, morții de COVID nu mai au locuri în morga spitalului. Medic: Nu am mai văzut așa ceva de la Revoluție

Adriana Olaru 19.10.2021, 11:32
SPECIAL. Imagini șocante, morții de COVID nu mai au locuri în morga spitalului. Medic: Nu am mai văzut așa ceva de la Revoluție

Situația epidemiologică din țara noastră este din ce în ce mai gravă, iar medicii trag un semnal de alarmă și spun că ne confruntăm cu cea mai mare criză sanitară din istoria recentă a României. Pacienții bolnavi de COVID-19 așteaptă uneori chiar și 48 de ore în ambulanțele care formează cozi în fața spitalelor. Imagini cu un puternic impact emoțional din morga Spitalului Universitar din Capitală au fost făcute publice, iar medicii spun că de la Revoluție nu au mai trăit asemenea situație.

Pacienții decedați din cauza coronavirusului nu mai au loc în morgile spitalelor. Imaginile groazei

În ultima perioadă, în țara noastră mor zi de zi sute de pacienți infectați cu sars-cov-2, iar zonele în care trupurile neînsuflețite ale acestora sunt depozitate au ajuns neîncăpătoare. Este o realitatea tristă, însă o imagine clară a dezastrului sanitar pe care îl traversăm în aceste zile.
40 de morți în 24 de ore

Mai multe imagini din morga Spitalului Universitar din Capitală au fost publicate și în acestea se pot vedea zeci de cadavre învelite în saci de plastic care sunt puse pe tărgi, pentru că nu mai există loc în zonele frigorifice.

În spitale este dezastru

”Este un dezastru, nu am mai văzut așa ceva de la Revoluție. Este o situație des întâlnită în aceste zile, este cumplit ce se întâmplă, sunt foarte multe cadavre”, spun surse medicale pentru Impact.ro. Și reprezentanții spitalului au oferit un punct de vedere oficial după apariția acestor imagini în spațiu public.

”În Spitalul Universitar de Urgență București sunt internați peste 400 de pacienți pozitivi și aproximativ 400 de pacienți negativi, toți cu forme severe de boală. Aproximativ 100 de pacienți sunt internați cu forme extrem de grave, intubați și necesitând suport ventilator avansat.

Medicii, suprasolicitați

Medicii fac eforturi supraomenești, dar există cazuri de pacienți pozitivi, care vin cu forme avansate de boală și care au multiple comorbidități și din păcate pied lupta cu boala. Sâmbătă a existat un număr mai mare de morți, aproximativ 40 de decese, astfel că a fost nevoie să fie folosite toate spațiile Departamentului Prosectură”, au explicat reprezentanții Spitalului Universitar din Capitală.

Mai mult, spun surse medicale, asistentele, infirmierele și medicii sunt de-a dreptul coplesiți de valul mare de infectări și de numărul uriaș de pacienți care au nevoie de îngrijiri medicale și în unele cazuri cei care ajung la spital rămân în camera de gardă zeci de ore, până se eliberează un pat și urcă în secția de specialitate.

Morgile spitalelor COVID sunt neîncăpătoare

O situația asemănătoare este și la Institutul Matei Balș din Capitașă, acolo unde ambulanțele în care sunt pacienți așteaptă chiar și de 48 de ore în curtea spitalului. Unitatea de Primiri Urgențe este copleșită, iar numărul mare de bolnavi a depășit cu mult capacitatea medicilor și a unității sanitare.

”Nu ne-am așteptat la un asemenea val, pentru că în primul rând nu ne-am așteaptat că vor fi atât de mulți oameni care să nu se vaccineze. Este clar că vorbim despre cea mai mare criză sanitară de la 1918”, a declarat, pentru Impact.ro, medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș din Capitală.

Și la Marius Nasta situația este asemănătoare

Și la Insitutul Marius Nasta din Capitală morga este neîncăpătoare, iar protocolul în cazul celor uciși de infecția cu coronavirus ste unul clar.

”Respectul față de pacient trebuie să fie prezent pe tot parcursul șederii lui în spital, fie viu, fie decedat. Normele de aplicare a legii 104/2003, articolul 3 prevăd ca persoanele decedate să fie transportate în saci opaci sau acoperiți de cearceaf, dar noi la Marius Nasta, pentru că avem un spital cu sistem pavilionar din respect pentru pacient, dar și pentru familie am decis ca transportul decedaților să fie în sac, protejând astfel familia de riscul expunerii trupului la terțe persoane”, precizează managerul Beatrice Mahler.

Mai mult, spune aceasta, în trei zile au fost înregistrate 16 decese, un record trist pentru Institutul copleșit de numărul bolnavilor.

Urmăriți Impact.ro și pe