SPECIAL

SPECIAL. Celebrități mondiale și fobiile lor sau de ce ți-e frică nu scapi

Dan Mlădinoiu 30.07.2021, 09:29
SPECIAL. Celebrități mondiale și fobiile lor sau de ce ți-e frică nu scapi

Teama este un sentiment prezent și normal în subconștientul uman. Este direct legată de instinctul de conservare/apărare în fața unei primejdii. Am spus normal, deoarece oamenii complet lipsiți de ea sunt cu adevărat cazuri patologice Ca orice trăire, comportă mai multe particularități, una dintre ele numindu-se fobie. Care, la rândul ei, îmbracă o multitudine de aspecte.

Celebrități și fobiile lor. Pisicile, una dintre cele mai mari temeri

Firește, nici oamenii celebri nu au fost și nu sunt ocoliți de stări de disconfort și anxietate indiferent de numele și renumele lor. Iată o serie de “ciudățenii” ce vizează această din urmă categorie, cu specificația că, deocamdată, lucrările de specialitate au catalogat peste 500 de fobii.

Sursa “Le Scienze” ne spune că circuitele cerebrale ale fricii au evoluat din mecanismul de apărare al omului în fața riscului de sufocare, adaptat ulterior să țină piept și altor pericole. Potrivit oamenilor de știință americani, amigdala, zona cerebrală unde iau naștere senzațiile de frică și episoadele de panică este dotată cu senzori chimici deosebit de sensibili la nivelul de aciditate din creier, la rândul lui legat de excesul de dioxid de carbon.

La cest compus senzorii reacționează, evocând un comportament de teroare și fugă. Precizările îi aparțin lui John Wemmie de la Universitatea Iowa, care împreună cu Michael Welsh semnează un articol în revista de specialitate “Cell”.

Revenind la subiect, potrivit webcultura.ro, unora dintre cei mai mari cuceritori ai lumii le era teamă de… pisici. Pe numele ei Ailurofobia, determină o teamă exagerată și nemotivată față de micile feline. Unele situații ce o pot declanșa sunt ascultarea torsului, simpla lor vedere, posibiltatea de a-și imagina atacul animalului, gândul întâlnirii lui în întuneric , jucării sub formă de pisici etc.

De ce se temea Napoleon Bonaparte
De ce se temea Napoleon Bonaparte

De ce se temea Napoleon Bonaparte

De această fobie au suferit Iulius Caesar, Alexandru cel Mare, Adolf Hitler, Benito Mussolini, Napoleon Bonaparte. Ultimul se temea și de cai (hipofobie), precum și de culoarea albă (leucofobie). Numeroase tablouri în care este înfățișat călărind un cal alb, nu sunt alceva decât fantezii ale pictorilor.

Există o multitudine de frici, ceea ce nu înseamnă neapărat cazuri clinice.De pildă, lui Gustave Eiffel, inginerul care a construit arhicunoscutul simbol al Parisului, îi era teamă de înălțimi (acrofobie). Walt Disney, celebrul creator al animatului personaj Mickey Mouse, îi era teamă de micile rozătoare. Suferea de musofobie. Ilustrul regizor Alfred Hitchcock era îngrozit de ouă (ovofobie). Autorul renumitului film “Păsările” (The Birds) ura atât de mult ouăle încât refuza să stea în preajma lor și a declarat public că nu va gusta unul niciodată.

Lui Hans Christian Andersen, cel ce a încântat generații întregi de copii cu frumoasele sale basme, îi era frică să nu fie îngropat de viu. De aceea, atunci când dormea, avea mereu în preajma sa un înscris în care specifica faptul că nu e mort, ci doar poate arăta astfel pentru că era în lumea somnului. Este vorba de tatofobie, de ea suferind și marele compozitor Frederic Chopin. Lor le poate fi alăturat prozatorul și dramaturgul rus Nikolai Gogol, autorul semnificativelor opere “Taras Bulba”, “Suflete moarte” etc.

Lui Stalin îi era frică de avioane

Temerile sângerosului tovarăș Stalin au determinat în mare parte soarta tragică a multora dintre asociații săi. Generalisimul suferea de toxicofobie (teama de intoxicații).

De asemenea se temea de călătoriile aeriene (aviofobie). Era motivul pentru care comandantul-șef al Armatei Roșii nu a fost niciodată pe front. Pentru a fi prezent la Conferința de la Potsdam, din iulie-august 1945, la care au mai participat reprezentanții Angliei și Statelor Unite, cele mai importante forțe ale Aliaților din al Doilea Război Mondial, a plecat cu trenul sub o puternică escortă. Aceeași frică de avion l-a afectat în zilele noastre și pe respectabilul fotbalist olandez Dennis Bergkamp.

Un artist rus de excepție (pictor, ceramist, ilustrator de carte), din mișcarea Art Nouveau a simțit frică de femeile care îl plăceau (caliginefobia). În tinerețe, din cauza unei iubiri eșuate, și-a tăiat pieptul cu un cuțit. Pierdut și timid înaintea obiectului dragostei sale, Mikhail Vrubel a apelat la serviciile prostituatelor. De la una din ele a contractat sifilis, boală ce a dus la pierderea vederii și deteriorarea sistemului nervos, conform ziyadmedical.com.

De ce sunt aviofobicii diferiți

Multă lume se teme de zbor, de pierderea contactului liniștitor cu pământul. Totuși, aviofobicii sunt diferiți. Unii se tem cu adevărat de călătoria prin aer, de desprinderea de sol. De fapt, le e frică de ideea prăbușirii, de gândul de a muri într-un accident aviatic, deși statistic vorbind, riscul decesului este foarte mic în comparație cu un grav eveniment rutier, bunăoară.

Alții sunt claustrofobici. Le este frică de spațiile strâmte, iar teama se declanșează inevitabil la intrarea în înghesuiala din interiorul unui aparat de zbor. Obligați totuși de timp apelează la medicamente tranchilizante sau la alcool, soluție cu riscurile ei. În ultima perioadă s-au înregistrat succese notabile în tratarea acestei fobii prin metode ce implică realitatea virtuală și alte forme de terapii cognitiv-comportamentale.

Unii se tem ceață, de ploaie și de ninsoare

Există oameni care se tem de ceață, de ploaie și de ninsoare, însă frica de manifestările violente ale naturii – tunete, fulgere –este de departe cea mai răspândită și se numește brontofobie sau keraunofobie. Groaza de întuneric este comună la copii, dar trece în rândul fobiilor (nyctofobie) atunci când persistă la vârsta adultă, lipsa de lumină provocând teroare și adevărate atacuri de panică.

Este uimitor cât de mulți oameni transpiră, au senzația de greață și amețeală, uneori leșină atunci când sunt puși în situația de a vorbi în fața unei adunări. În cazul acesta, sociofobia sau anxietatea socială se definește prin prezența unor trări intense, cu excepția membrilor apropiați ai familiei.

Unii se tem de spații aglomerate (agorafobie), așa cum a fost Petru cel Mare. Există fobii speciale, precum cea de a traversa un pod. Privitor la frica de păianjeni, specialiștii vorbesc despre o fobie dezvoltată ca mod de apărare în cursul evoluției. Poartă titulatura de arahnofobie. Teama de șerpi pare tot una de “supraviețuire”, altfel nu s-ar explica de ce este atât de dezvoltată.

Pe vremea când au apărut primii oameni Pământul era deja plin de aceste reptile (la ora actuală sunt cunoscute circa 3000 de specii). Aceste tărătoare pot fi o amenințare serioasă, iar oamenii au învățat de timpuriu să se ferească de ele. Unii dintre ei nici n-au văzut vreodată animalul în realitate.

Unele temeri sunt mai rare, dar există: frica de oameni cu barbă (pogonofobie), de flori (antofobie) sau de obiecte din sticlă sau cristal (cristalofobie). Li se adaugă frica de spital (nosocomefobia), de injecții (trypanofobia), ideea de a merge la doctor (iatrofobie) și, poate cea mai răspândită, de stomatolog (odontofobia).

Scarlett Johansson, terifiată de păsări 
Scarlett Johansson, terifiată de păsări 

Scarlett Johansson, terifiată de păsări

Nici starurile diferitelor domenii nu sunt cruțate de stări anxioase. Printre ele, Scarlett Johansson (terifiată de păsări și gândaci), Megan Fox (hârtie), Britney Spears (șopârle), David Beckham (dezordine), Pamela Anderson (oglinzi), Oprah Winfrey, regina talk show-ului american (guma de mestecat), Nicole Kidman (fluturi), Christina Ricci (rechini, piscine).

Pe cât de complexă este ființa umană, pe atât de multe “capcane ale fricii” îi sunt proprii. Acestea provin din sensibilități aparte, dar nu înseamnă neapărat cazuri clinice. Viața însăși este o rută, un itinerar cu multe coturi pe care oamenii îl parcurg fiecare în modul său. Depinde de materialul genetic și de ce obstacole le sunt așternute în cale.