SPECIAL

SPECIAL. 10 evenimente majore care au marcat istoria fotbalului mondial

Dan Mlădinoiu 10.04.2022, 15:48
SPECIAL. 10 evenimente majore care au marcat istoria fotbalului mondial

Cel mai iubit sport din lume ce aduce în tribune sau în fața micului ecran milioane de oameni a avut în istoria sa episoade deosebit de controversate. Ele au produs furie sau, dimpotrivă mulțumire, celor prezenți la ce s-a petrecut în partidele cu pricina. Depinde de taberele în care s-au situat. Oricum, rămân consemnate drept capete de afiș în arhiva fotbalului.

Semifinala Ligii Campionilor 2008/2009 Barça-Chelsea

„E o rușine fără limite!” avea să strige după ultimul fluier al arbitrului, Didier Drogba în fața camerelor de luat vederi.

Chelsea și Barcelona s-au confruntat în semifinala Ligii Campionilor din sezonul 2008/2009, într-un un joc cu miză uriașă. Fusese înregistrată o remiză la zero în prima manșă disputată în Spania, iar returul se arăta unul foarte încins. Barça s-a calificat după un egal (1-1) considerat o mare nedreptate pentru jucătorii britanici,  care își dominaseră copios adversarii întregul meci.

Problema acestei semifinale a fost aceea că deciziile arbitrului norvegian, Tom Henning Ovredo, s-au manifestat vădit în favoarea catalanilor. Dovadă stă faptul că până și azi centralul menționat primește amenințări de la fanii lui Chelsea. Într-adevăr, acesta le-a refuzat trei penalty-uri clare jucătorilor londonezi.

Managerul de atunci al clubului englez, Guus Hiddink, susținea într-un interviu că a fost singura dată în cariera sa când a bănuit că meciul a fost unul trucat. Partida a rămas în memoria fotbalului ca unul dintre cele mai mari furturi din istoria Ligii Campionilor.

 Sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Africa de Sud: Ghana – Uruguay

La turneul final din 2010, Ghana se calificase pentru prima dată în istoria sa într-un sfert de finală ale Cupei Mondiale. Fotbaliștii aficani se confruntau cu Uruguay-ul lui Suarez în acel meci și, spre surprinderea tuturor, reușeau să-și domine adversarul. Dominic Adiyiah găsește în cele din urmă plasa cu lovitura de cap, dar acel gol a fost anulat, pentru că Suarez atinsese disperat balonul, cu ambele mâini, ca un portar, în încercarea sa de a împiedica intrarea mingii în poartă.

Hențul a fost fluierat și, evident, penalty pentru Ghana. Numai că Asamoah Gyan șutează transversală. În cele din urmă, Uruguay câștigă loviturile de departajare și elimină Ghana care și-ar fi meritat în mare măsură locul în semifinale.

Hențul lui Thierry Henry din 2009 împotriva Irlandei

Pe 18 noiembrie 2009, Thierry Henry a făcut o greșeală decisivă, care a permis Franței să elimine Irlanda din calificările pentru Cupa Mondială din 2010. Se ajunsese în extra time, după un gol al lui Robbie Keane marcat în minutul 33. Atacantul francez a controlat „discret” cu mâna o minge. Apoi, a centrat pentru un gol care a cântărit decisiv în rezultatul final.

Totuși, hențul lui a Henry a fost cât se poate de limpede, iar arbitrul Martin Hansson a validat golul, ceea ce a stârnit un imens val de mânie în rândul irlandezilor. Irlanda a fost eliminată. După întâlnire, însuși Henry și-a recunoscut hențul, fără a-și cere scuze, ceea ce i-a enervat și mai mult pe adversari.

Uriașul fault al lui Schumacher  asupra lui Battiston

Semifinala Cupei Mondiale din 1982 dintre Franța lui Platini și Germania Federală a fost supranumită „noaptea de la Sevilla”, deoarece este emblematică și dureroasă pentru les bleux.

În acel meci de la Sevilla, în fața a aproape 70.000 de spectatori, Franța a fost eliminată de Germania în urma loviturilor de departajare. Dar cel mai urât fapt petrecut rămâne faultul groaznic și nefluierat asupra lui Patrick Battiston, făcut de portarul german Schumacher poreclit de atunci „măcelarul din Sevilla”. Battitson intrase în minutul 50 de joc.

Lansat in profunzime de Platini, singur, perpendicular pe poartă, este acroșat dur de către goalkeeperul nemț. Un șoc teribil. Francezul a primit un șold în figură și a fost scos pe targă în stare de inconștiență. Fără trei dinți și cu o vertebră ruptă. Faultul la rupere nu a fost sancționat de arbitru, fără ca nimeni să înțeleagă de ce.

Nedreptatea care a traumatizat-o pe OL

13 aprilie 2005 este o amintire dureroasă pentru toți suporterii lui Olympique Lyon. OL se afla în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Jucătorul francez Nilmar a fost secerat în suprafața de pedeapsă de către portarul lui PSV Eindhoven, Heurelho Gomes.

Arbitrul Kim Milton Nielsen nu a fluierat nimic. Cele două echipe erau la egalitate și s-a ajuns în prelungiri.  OL a pierdut la penalty-uri. Acest episod de mare nedreptate este o traumă de neșters pentru Lyonnais.

Balonul de Aur al lui Messi în 2010

Există și Baloane de Aur nejustificate. Poate că nu pare mult, dar trofeul este un titlu foarte apreciat, care confirmă prestația celui mai bun jucător al anului. Și totuși multe dintre aceste premii nu sunt uneori meritate de cei care le primesc. A fost cazul lui Messi în 2010. Deși marcase 60 de goluri în acel sezon, pentru mulți nu și-a meritat acest onor.

Barça a pierduse în fața lui Inter în semifinala Ligii Campionilor, Argentina fusese eliminată de Germania în sferturile de finală ale Cupei Mondiale, în timp ce olandezul Sneijder, avusese un sezon incredibil. Își ajutase  echipa la o triplă (Inter Milano) și jucase finala Cupei Mondiale cu Olanda.

SPECIAL. 10 evenimente majore care au marcat istoria fotbalului mondial
Messi în 2010, când a câștigat Balonul de Aur

Balonul de Aur al lui Ronaldo în 2013

În acel an, Ribéry ar fi trebuit să-l câștige. Într-adevăr, francezul tocmai câștigase patru trofee și în special pe cel al Ligii Campionilor, fiind în mod clar cel mai bun jucător al echipei sale. Dar trofeul i-a fost acordat lui CR7 pentru cele 66 de goluri ale sezonului.

Balonul de Aur al lui Luis Figo în 2000

Și, în sfârșit, pentru a încheia istoria mingilor de aur, o mai putem cita pe cea a lui Luis Figo din 2000. Majoritatea fanilor fotbalului au crezut că Francesco Totti trebuia să câștige acel Balon de Aur. Sau Zidane. Însă Luis Figo, coechipierul lui Zidane la Real, a primit trofeul.

El însuși a recunoscut că nu-l merita acest titlu și va vorbi câțiva ani mai târziu în presă, adresându-se lui Totti: „Îmi pare rău că ți-am furat această minge de aur în 2000, ai meritat-o”. O altă  nedreptate a globului de aur.

Lovitură liberă a lui Giggs împotriva lui Lille în 2007

Lille-Manchester, 2007. Formația franceză a jucat unul dintre cele mai mari meciuri din istoria lor împotriva lui Manchester United în optimile de finală ale Ligii Campionilor. Conștienți de miză, în acea seară jucătorii lui Lille au încearcat și au reușit să facă față englezilor. Până la golul lui Ryan Giggs înscris printr-un truc la o lovitură liberă.

Toată lumea a înțeles că Giggs a trișat, deoarece focul fusese oprit. Chiar dacă antrenorul portarilor Jean-Pierre Mottet s-a dus la Puel pentru a-i spune că trebuie să depună plângere, antrenorul lui Lille nu o va face.

Germania – Austria la Cupa Mondială ‘82

Unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria Cupei Mondiale. La acel “mondial”, Algeria era prima țară africană calificată. A și a reușit să-i învingă pe germani, care făceau parte din grupa ei, într-un meci foarte bun care s-a încheiat cu 2-1. Pentru a merge mai departe, toate rezultatele le erau favorabile, cu excepția unei victorii la mai mult de un gol diferență a Germaniei împotriva Austriei.

S-a consemnat un blat strigător la cer. Cele două echipe au recurs la un simulacru pentru a elimina Algeria. În minutul 10, Horst Hrubesch a deschis scorul pentru nemți. Apoi cele două echipe au alergat în cerc pe teren. (sursa: francefotball.fr)

Urmăriți Impact.ro și pe