BREAKING

UPDATE: Poliția Română confirmă. Sorin Oprescu a fost reținut de autoritățile din Grecia

Mihnea Tălău 17.05.2022, 19:35
UPDATE: Poliția Română confirmă. Sorin Oprescu a fost reținut de autoritățile din Grecia

UPDATE: Poliția Română confirmă că un urmărit internațional a fost depistat în urma colaborării polițienești.

„La data de 17 mai a.c., în urma activităților investigative și de cooperare polițienească, efectuate de Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția Operațiuni Speciale, Direcția de Investigații Criminale, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, în colaborare cu Centrul SELEC și polițiștii greci, coordonați de șeful ENFAST din Atena, au depistat, în zona orașului Atena, un bărbat, de 70 de ani, urmărit la nivel internațional.

Pe numele acestuia a fost emis un mandat european de arestare, după ce, la data de 13 mai 2022, a fost condamnat definitiv, la o pedeapsă cu închisoarea, de 10 ani și 8 luni închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită, abuzul în serviciu și spălarea banilor. Cel în cauză a fost condus la sediul autorității judiciare competente, în vederea confirmării și punerii în executare a mandatului”, a transmis, marți seara, Poliția Română.

Știrea inițială: Fostul primar general al Bucureștiului, Sorin Oprescu, a fost identificat, potrivit unor surse, de  către agenții INTERPOL, în Atena, capitala Greciei. El fusese dat vineri în urmărire națională pentru că nu a fost găsit la domiciliu pentru punerea în aplicare a mandatului de arestare.

Oprescu a fugit din țară înainte de pronunțarea sentinței

Oprescu a fost condamnat, vineri, definitiv la 10 ani şi opt luni de închisoare într-un dosar în care este acuzat de mai multe fapte de corupție. Este vorba de luare de mită, constituire de grup criminal organizat și abuz în serviciu.

Cu ceva timp înaintea pronunțării sentinței, s-a spus că doctorul Sorin Oprescu a părăsit România, prin Vama Giurgiu, cu destinația Grecia.

Odată cu el a fost dat în urmărire şi Popa Cornel Bogdan, fost şef al Administraţei Cimitirelor, condamnat în acelaşi dosar.

Fostul primar a solicita azil politic în Grecia

Reţeaua Europeană a Echipelor de Căutare Activă a Urmăriţilor l-a reținut pe fotul primar și cu puțin timp în urmă, au confirmat telefonic pentru Centrul de cooperare polițienească din România că Sorin Oprescu a fost reținut în capitala Atena, Grecia.

Sorin Oprescu este, momentan, de negasit

De asemenea, se vehiculează faptul că fostul edil ar fi solicitat azil politic în Grecia, potrivit Antena3..

Pe 13 mai, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pe fostul primar general al Capitalei la 10 ani și opt luni de închisoare. Magistrații au dispus confiscarea extinsă a sumelor de 102.000 lei și 9.400 euro, precum și a mai multor case și terenuri deținute de Oprescu în București și în Ciolpani, județul Ilfov.

64 de ani de închisoare pentru inculpații din dosarul lui Sorin Oprescu 

Iată pedepsele din dosar:

  • Sorin Oprescu – 10 ani şi 8 luni (5 ani și 4 luni la primise la Tribunalul București); 
  • Bogdan Popa, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului (CCPBPB) şi ulterior al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane – 11 ani şi 6 luni (pedeapsă redusă de la 13 ani și 4 luni); 
  • Cristian Stanca, zis „Grenadă”, fostul șofer al lui Sorin Oprescu – 7 ani şi 2 luni (7 ani și 8 luni la Tribunal); 
  • Mircea Constantinescu, fost director al Direcției Economice din Primăria Capitalei – 6 ani şi 10 luni de închisoare (3 ani și 4 luni la Tribunal); 
  • Ruxandra Petroi Avasiloae, fost director general al CCPBPB – 2 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare (2 ani și 4 luni la Tribunal); 
  • Florin Şupeală, fost director la CCPBPB – 4 ani de închisoare (aceeași pedeapsă primise și la Tribunal); 
  • Romeo Albu – 6 ani de închisoare (4 ani și 11 luni la Tribunal); 
  • Ion Niţă – 7 ani şi 10 luni (4 ani și 4 luni la Tribunal); 
  • Claudiu Bengalici – 6 ani şi 6 luni (4 ani și patru luni la Tribunal). 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...