Sorin Oprescu, dat în urmărire generală. Și denunțătorul lui, care a primit cea mai mare pedeapsă, este de negăsit

Stan Filon 13.05.2022, 15:20
Sorin Oprescu, dat în urmărire generală. Și denunțătorul lui, care a primit cea mai mare pedeapsă, este de negăsit

Sorin Oprescu a fost condamnat, vineri, la 10 ani și 8 luni de închisoare, după ce magistrații de la Curtea de Apel București l-au găsit vinovat de corupție. Momentan, mandatul de executare a pedepsei nu poate fi pus în aplicare deoarece fostul primar al Capitalei este de negăsit! Oamenii legii l-au căutat acasă, însă medicul lipsește de câteva săptămâni. Bogdan Popa, denunțătorul lui Oprescu, este și el dat în urmărire.

Sorin Oprescu este, momentan, de negăsit

UPDATE 13 mai, 15:18 – Sorin Oprescu este dat, vineri, în urmărire generală de către Poliția Română, potrivit site-ului instituției. Potrivit surselor citate de Digi24, fostul primar ar fi plecat din țară în 25 aprilie.

Sorin Oprescu a fost dat în urmărire de către Poliția Română
Sorin Oprescu a fost dat în urmărire de către Poliția Română

UPDATE 13 mai, 16:19 – Bogdan Popa, fostul  șef al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, care a primit cea mai mare pedeapsă în dosarul lui Oprescu, a fost dat și el în urmărire. Bogdan Popa are de executat o pedeapsă de 11 ani și 6 luni de închisoare.

Sorin Oprescu a fost înregistrat pe 5 septembrie 2015, cu tehnica de interceptare purtată de Bogdan Popa, când primea 25.000 de euro de la acesta, în vila din Ciolpani, județul Ilfov, a fostului primar.

UPDATE 13 mai, 17:10 – Poliția l-a dat în urmărire și pe Romeo Albu, condamnat la 6 ani de închisoare pentru complicitate la dare de mită, complicitate la spălare de bani și constituire a unui grup infracțional organizat. 

Romeo Albu era complicele lui Bogdan Popa, pe care fostul șef al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane îl trimitea să ia sume de bani cerute ca mită. Acesta l-a ajutat pe Bogdan Popa să ascundă, prin intermediul unei firme, proveniența banilor de ordinul milioanelor de lei primiți de la reprezentanții unor firme care voiau contracte de lucrări cu administrații din Primăria Capitalei, potrivit DNA.

”În perioada 2013-2014, inculpatul Popa Bogdan Cornel, în calitate de director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și în legătură cu încheierea a două acorduri cadru, a pretins și primit sume totalizând de 2.798.941,61 lei de la administratorii unei societății comerciale (denunțători în cauză), prin intermediul unor persoane și firme controlate de el prin inculpații Albu Romeo și Bengalici Claudiu, respectiv controlate de Niță Ion”.

Cristian Stanca, fostul șofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Constantinescu și Florin Şupeală, foști directori în instituții din Primăria Capitalei, au fost duși de polițiști la Penitenciarul Rahova. 

Magistrații de la Curtea de Apel București l-au condamnat vineri pe Sorin Oprescu la 10 ani și opt luni de închisoare, după ce l-au găsit vinovat de constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mită, abuz în serviciu, dar și spălare de bani. Pentru fiecare cap de acuzație a primit câte o pedeapsă, iar contopirea lor a dus la o condamnare cu executare de 10 ani și 8 luni.

Judecătorii au mai dispus confiscarea unor sume de bani, puțin peste 100.000 de lei, adică aproape 20.000 de euro, dar mai ales o vilă impozantă din cartierul Primăverii din Capitală, pe care Sorin Oprescu ar fi cumpărat-o, spun judecătorii, prin intermediul unei persoane interpuse.

Sorin Oprescu este, momentan, de negasit
Sorin Oprescu este, momentan, de negasit

A fugit din țară fostul edil al Capitalei?

Vineri, la una dintre locuințele lui Sorin Oprescu și-au făcut apariția ofițerii de la Serviciul Urmăriri din cadrul Poliției Capitalei, având în mână mandatul de executare a pedepsei, însă apropiații fostului primar spun că nu l-au mai văzut de aproximativ trei săptămâni.

Oamenii legii l-ar putea căuta pe Sorin Oprescu și la locuința din Ciolpani acolo unde în 2015 a avut loc flagrantul în urma căruia fostul edil a primit o șpagă de 25.000 de euro de la un bărbat. Surse apropiate lui Sorin Oprescu spun că acesta nu ar mai fi în țară de aproximativ două săptămâni, scrie știrileprotv.ro. Medicul ar fi părăsit țara pe la vama Giurgiu.

Dacă se va confirma că fostul primar se află într-o țară străină, acesta va fi dat în urmărire generală, iar pe numele său va fi emis un mandat european de arestare. Dacă va fi captura și trimis după gratii, Sorin Oprescu are șanse reale să fie eliberat mai repede, deoarece are 71 de ani, iar deținuții care au împlinit vârsta de 60 de ani pot fi eliberați condiționat dacă ispășesc cel puțin o treime din pedeapsă.

64 de ani de închisoare pentru inculpații din dosarul lui Sorin Oprescu 

Judecătorii Curții de Apel București au majorat pedepsele pentru unii dintre inculpații din dosar.

Singurii care au primit pedepse mai mici sunt denunțătorul fostului primar, Bogdan Popa, care l-a înregistrat când îi dădea mită, și fostul șofer al lui Sorin Oprescu. 

  • Sorin Oprescu – 10 ani şi 8 luni (5 ani și 4 luni la primise la Tribunalul București); 
  • Bogdan Popa, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului (CCPBPB) şi ulterior al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane – 11 ani şi 6 luni (pedeapsă redusă de la 13 ani și 4 luni); 
  • Cristian Stanca, zis „Grenadă”, fostul șofer al lui Sorin Oprescu – 7 ani şi 2 luni (7 ani și 8 luni la Tribunal); 
  • Mircea Constantinescu, fost director al Direcției Economice din Primăria Capitalei – 6 ani şi 10 luni de închisoare (3 ani și 4 luni la Tribunal); 
  • Ruxandra Petroi Avasiloae, fost director general al CCPBPB – 2 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare (2 ani și 4 luni la Tribunal); 
  • Florin Şupeală, fost director la CCPBPB – 4 ani de închisoare (aceeași pedeapsă primise și la Tribunal); 
  • Romeo Albu – 6 ani de închisoare (4 ani și 11 luni la Tribunal); 
  • Ion Niţă – 7 ani şi 10 luni (4 ani și 4 luni la Tribunal); 
  • Claudiu Bengalici – 6 ani şi 6 luni (4 ani și patru luni la Tribunal). 
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...