Sorin Oprescu, eliberat pe cauțiune din arest. Fostul primar al Capitalei s-a plâns de condițiile din penitenciarele românești

Ana Anitoiu 01.06.2022, 12:38
Sorin Oprescu, eliberat pe cauțiune din arest. Fostul primar al Capitalei s-a plâns de condițiile din penitenciarele românești

Sorin Oprescu va fi eliberat pe cauțiune din arest, miercuri, după ce Curtea de Apel de la Atena a luat această decizie cu o zi în urmă, stabilind suma de plată la 5.000 de euro. Fostul primar al Capitalei s-a plâns de condițiile din penitenciarele din România.

Motivul pentru care s-a decis eliberarea lui Sorin Oprescu pe cauțiune

Fostul primar al Bucureștiului, condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare, a reușit să îi convingă pe magistrații din Grecia să fie eliberat din arest. El a susținut că nu a beneficiat de un proces corect în țara lui și că ar fi fost condamnat în baza unui singur denunț.

Potrivit deciziei magistraților eleni, Sorin Oprescu va trebui să se prezinte la Poliție pentru un control judiciar în fiecare lună, în datele de 5 și 16. Fostul primar al Capitalei nu are voie să plece din Grecia până la încheierea procesului de extrădare.

Sorin Oprescu, eliberat pe cautiune din arest
Sorin Oprescu. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ce a spus Sorin Oprescu despre condițiile din penitenciarele din România

Fostul edil, care va împlini 71 de ani pe 7 noiembrie, a criticat în fața magistraților eleni penitenciarele din România. Sorin Oprescu a spus că nu există uși la toalete, sunt cazați opt oameni într-o cameră de opt metri pătrați și nu există spațiu de filmare. În plus, el a reclamat că la masă se servesc „cartofi cu cartofi” și „orez cu orez” în fiecare zi, adică tot ce nu are el voie să mănânce.

„Ce să aleg dacă într-o zi erau cartofi şi într-o zi orez? Dacă îţi aduce familia câte ceva, dar se strică că nu ai frigider. Vreau să spun că în cazul în care dumneavoastră veți hotărî să mă trimiteți în România, nu este nicio exagerare, niciuna din căile de atac probabil că vor fi aprobate post-mortem.

Există un doctor care vorbeşte de la 4 metri jumate şi te trimite la spital în momentul când îşi dă seamă că s-ar putea să se stingă bolnavul”, le-a spus Sorin Oprescu magistraților eleni, conform unei înregistrari difuzate de Antena 3.

Partenera de viață a lui Sorin Oprescu: Ar fi în pericol de moarte în România

La rândul ei, partenera de viață a lui Sorin Oprescu, medicul Adriana Nica, a făcut declarații în fața instanței din Atena. Ea a susținut că fostul primar al Capitalei ar fi în pericol de moarte dacă ar fi adus în România.

„Sunt partenera lui de viață de 12 ani. Locuim împreună de 12 ani. Veneam în fiecare weekend la el, de când este aici. Locuiește în Grecia de anul trecut de când a ieșit la pensie. Locuiește permanent aici. De mult și-a dorit când iese la pensie să vina în Grecia.

Când a terminat activitățile în București să aibă un venit asigurat pe lună, s-a mutat aici. Eu veneam în fiecare lună și toate concediile le petreceam aici. Nu ne-am căsătorit pentru că nu consider că un act este necesar pentru a arăta cuiva că îl iubești. Este un om de o loialitate, devotament, apreciere față de oameni.

Este profesor universitar, medic chirurg care a salvat mii de vieți, niciodată nu a avut nicio reclamație din partea unui pacient în 50 de ani de activitate. Nicio reclamație de la vreun coleg sau student pe care i-a format ca medici”, a spus ea.

Femeia a adăugat în fața instanței că a fost un șoc pentru ea faptul că medicul Sorin Oprescu a fost închis. Adriana Nica a spus că un om de calibrul lui nu merită un astfel de tratament și că are boli cronice ce pot duce la moarte, dacă sunt necontrolate.

„Practic el a primit o condamnare la moarte și întrebarea este de ce și pentru ce. Pentru că orice situație rezolvată post-mortem este fără valoare”, a declarat Adriana Nica în faţa instanţei din Grecia.

Fostul primar al Capitalei a fost condamnat definitiv, la data de 13 mai, la 10 ani și 8 luni de închisoare. El a fost acuzat că a primit, în luna septembrie din 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani proveniți din corupţie.

Urmăriți Impact.ro și pe