Sorana Cîrstea, ”jecmănită” la Wimbledon. S-a anunțat că încasează 135.000 de euro, dar în conturi intră o sumă mult mai mică

Andrei Cezar 05.07.2021, 14:50

Sorana Cîrstea a pierdut meciul pentru optimile de finală de la Wimbledon în fața tinerei sportive de origine române Emma Răducanu. Premiul pe care l-a obținut sportiva română la acest turneu după ce a reușit să le învingă pe rând pe Samantha Murray (Marea Britanie), scor 6-3, 6-3, și Victoria Azarenka (Belarus), scor 7-6(5), 3-6, 6-4 are o valoare de 135.000 de euro. Cu toate acestea, Fiscul din Marea Britanie îi va reține o importantă sumă de bani din câștigul inițial.

Câți bani va primi Sorana Cîrstea din premiul de 135.000 de euro de la Wimbledon

În Marea Britanie, sistemul fiscal se bazează pe impozitarea progresivă a veniturilor, iar sportivii care câștigă sume uriașe de bani ajung să plătească taxe foarte mari către statul britanic. Sorana Cîrstea, care și-a încheiat de curând parcursul la Wimbledon, nu face excepție. Ea a câștigat cel mai mare premiu dintre sportivele române de la Grand Slam-ul londonez, în valoare totală de 135.000 de euro.

Cu toate acestea, Fiscul din Marea Britanie o lasă pe Sorana Cîrstea fără aproape jumătate din suma obținută. Mai exact, Soranei Cîrstea îi va intra în conturi doar 81.000 de euro în urma impozitării.

Sistemul de impozitare progresivă aplicat în Regatul Unit prevede că orice sumă cuprinsă între 43.686 și 174.747 de euro se impozitează cu 40%. Astfel, sportiva română va fi ”deposedată” de 54.000 de euro, bani care vor reveni statului britanic. Ca jucătoare străină în cadrul unei competiții sportive desfășurate pe teritoriul Regatului Unit, Sorana Cîrstea datorează, potrivit legislației fiscale britanice, același impozit pe venit precum rezidenții.

De asemenea, Her Majesty’s Revenue and Customs (HMRC) – Fiscul Marii Britanii – are în componența sa o divizie specială cu atribute clare în privința taxării veniturilor pe care le obțin artiștii și sportivii străini din insulă, care se numește Foreign Entertainers Unit (FEU).

Simona Halep, campioana en-titre la Wimbledon, s-a lovit și ea de prevederile legale stricte din domeniul fiscal britanic. După ce a câștigat turneul în 2019, în fața Serenei Williams, scor 6-2, 6-2, Halep a primit un premiu în valoare de 2,6 milioane de euro. După aplicarea taxelor, însă, a rămas în cont cu 1,34 milioane de euro.

Sorana Cirstea si Emma Raducanu, final de meci la Wimbledon Foto: Profimedia
Sorana Cirstea si Emma Raducanu, final de meci la Wimbledon
Foto: Profimedia

Sorana Cîrstea, învinsă la Wimbledon de noua stea a tenisului mondial de origine română

Emma Răducanu este noua spernță a tenisului mondial. Ea a reușit un parcurs excelent până acum pe iarba londoneză, ajungând în optimile de finală, unde o va întâlni pe jucătoarea croată Ajla Tomljanovic.

În ultimul meci, Emma Răducanu a surclasat-o pe Sorana Cîrstea, scor 6-3, 7-5 și a ajuns astfel pe locul 175 WTA. La conferința de după meci, Sorana Cîrstea a declarat că a jucat cu ruptură musculară, iar în aceste condiții este mulțumită de rezultatul obțiut.

”Am jucat cu o ruptură de un centimetru și jumătate. A fost o accidentare destul de urâtă. Doctorii mi-au spus să nu intru pe teren. E o accidentare cu care mă confrunt de ceva timp, dar s-a agravat. Înaintea turneului nu aveam nicio speranță.

Luând asta în considerare, cred că am jucat peste așteptări. Puteam să fac mai multe, e cu dus și întors, depinde cum o privești”, a precizat Sorana Cîrstea.

 

Urmăriți Impact.ro și pe