Sondajul care ne aruncă la coada Europei. Cât de săraci sunt românii pentru Eurostat

Ana Anitoiu, Adrian Dumitru 15.10.2021, 17:20
Sondajul care ne aruncă la coada Europei. Cât de săraci sunt românii pentru Eurostat

Un nou sondaj Eurostat a aruncat România la coada Europei și a arătat cât de săraci sunt românii în comparație cu cetățenii altor țări membre UE.

Cine sunt cei mai înstăriți europeni

Noul sondaj ce a fost prezentat vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat) exprimă în procente riscul de sărăcie și excluziune socială la care era supusă populația fiecărei țări în 2020, anul izbucnirii pandemiei de coronavirus.

Cea mai mică pondere a persoanelor supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială se înregistra în 2020 în Cehia (11,5%), Slovacia (13,8%), Slovenia (14,3%), Olanda (15,8%) şi Finlanda (15,9%).

Sondajul care ne arunca la coada Europei. Cat de saraci sunt romanii pentru Eurostat
Bancnote scoase dintr-un portofel

Cât de săraci sunt românii, conform Eurostat

România se află la polul opus, cu peste un sfert in populație supusă în 2020 riscului de sărăcie şi excluziune socială în patru state membre ale Uniunii Europene. Clasamentul arată astfel: România (35,8%), Bulgaria (33,6%), Grecia (27,5%) şi Spania (27%).

În cursul anului trecut, în Uniunea Europeană erau 96,5 milioane de persoane supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială. Adică 21,9% din populaţia blocului comunitar, conform Agerpres.

Mai exact, 75,3 milioane de persoane din Uniunea Europeană erau supuse riscului de sărăcie, iar 27,6 milioane de persoane se confruntau cu lipsuri materiale grave şi erau defavorizate din punct de vedere social. Alți 27,1 milioane de oameni locuiau în gospodării cu intensitate de lucru scăzută.

Din cele 96,5 milioane de persoane, aproximativ 5,9 milioane, adică 1,3% din totalul populaţiei, locuiau în gospodării care se confruntau în același timp cu toate cele trei riscuri de sărăcie şi excluziune socială.

Cu cât va crește salariul minim în România de la 1 ianuarie

La data de 1 ianuarie 2022, salariul minim pe economie brut va crește cu aproximativ 10,9%. Astfel, va ajunge de la 2.300 de lei cât este acum, la până la 2.550 de lei. Astfel, salariul minim net va fi de 1.524 de lei.

”Majorarea va fi cu 10% în valoare netă, iar ca valoare brută salariul minim în plată va ajunge la nivelul anului 2022 va ajunge la 2550 de lei pe lună. Ca valoare brută, această majorare reprezintă o majorare cu aproximativ 250 de lei față de nivelul actual și cu 138 de lei la nivel net, iar impactul va fi asupra a aunui 1,970 milioane de salariați.

În momentul de față la nivel de țară există 1,2 milioane de angajați plătiți cu salariul minim, respectiv 22,9 % din cei peste 5.6 milioane de salariați activi”, a spus ministrul Muncii, Raluca Turcan.

După majorarea salariului minim pe economie, taxele datorate către stat pentru un angajat încadrat la această categorie şi normă întreagă se va majora de la 966 la 1.083 lei pe lună.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...