Sondaj nou emis de Casa Albă. Mai mult de 20.000 de soldaţi ruşi ucişi și alți 80.000 au fost răniți: „Tentativa de ofensivă a Rusiei s-a întors împotriva sa. Rusia este agresorul”

Elena Avramescu 02.05.2023, 09:29
Sondaj nou emis de Casa Albă. Mai mult de 20.000 de soldaţi ruşi ucişi și alți 80.000 au fost răniți: „Tentativa de ofensivă a Rusiei s-a întors împotriva sa. Rusia este agresorul”

Estimările din SUA arată pierderea a multe vieți omenești în războiul dus de Rusia în Ucraina, fiind vorba, mai precis, de mai mult de 20.000 de soldaţi ruşi ucişi din decembrie, în timp ce alţi 80.000 au fost răniţi, potrivit News.ro.

20.000 de soldaţi ruşi ucişi și alți 80.000 răniți

Anunțul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, ținând să mai adauge că jumătate dintre morţi fac parte din compania de mercenari Wagner, care a atacat oraşul Bahmut din estul ţării. Nu mai este un secret faptul că Rusia încearcă să cucerească acest oraş încă de anul trecut.

Momentan, Moscova deţine cea mai mare parte din Bahmut, însă trupele ucrainene controlează doar o mică parte a oraşului în vest. Bătălia aprigă a căpătat o importanţă simbolică uriaşă pentru ambele părţi. În plus, oficialii ucraineni au mărturisit că folosesc bătălia pentru a ucide cât mai multe trupe ruseşti şi pentru a epuiza rezervele acesteia.

„Încercarea Rusiei de a lansa o ofensivă în regiunea Donbas, în mare parte prin Bakhmut, a eşuat. Rusia a fost incapabilă să pună mâna pe un teritoriu cu adevărat strategic şi semnificativ. Estimăm că Rusia a suferit peste 100.000 de pierderi, inclusiv peste 20.000 de morţi în luptă”, a declarat Kirby reporterilor.

Se pare că bilanţul de la Bahmut contabilizează pierderile de la începutul lunii decembrie, potrivit cifrelor americane.

„Concluzia este că tentativa de ofensivă a Rusiei s-a întors împotriva sa după luni de lupte şi pierderi extraordinare”, a mai spus Kirby.

soldati rusi ucisi in Ucraina

Soldati rusi ucisi in Ucraina

Acesta a ținut să mai adăuge că nu dădea estimări privind victimele ucrainene deoarece „ei sunt victimele aici. Rusia este agresorul”.

Se pare că grupul de mercenari Wagner a reușit să ocupe un loc central în asaltul rusesc asupra Bahmut. Liderul său, Evgheni Prigozhin, şi-a pus în joc reputaţia şi pe cea a armatei sale private pentru a cuceri oraşul iar recent a ameninţat că îşi va retrage trupele din Bakhmut dar și că va retrage luptătorii wagnerieni dacă nu vor primi muniţia atât de necesară din partea Ministerului rus al Apărării. În plus, luptătorii Wagner ar putea fi redistribuiţi în Mali.

Nu de puține ori a intrat în conflict cu Ministerul rus al Apărării în timpul războiului, aducând acuzații oficialilor conform cărora nu au oferit luptătorilor săi suficient sprijin. Mai mult, Prigozhin a cerut presei ruse şi conducerii militare să „înceteze să mai mintă populaţia rusă” înaintea unei contraofensive aşteptate în primăvara ucraineană.

„Trebuie să încetăm să mai minţim populaţia rusă, spunându-le că totul este în regulă”, a spus acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...