EXCLUSIV

Sondaj intern PNL. Topul celor mai apreciați miniștri din Guvernul Ciucă. Un ministru PSD e pe primul loc

Marian Buhociu 03.01.2023, 17:33
Sondaj intern PNL. Topul celor mai apreciați miniștri din Guvernul Ciucă. Un ministru PSD e pe primul loc

Doar jumătate dintre membrii cabinetului Nicolae Ciucă au fost suficient de vizibili, anul trecut, cât să atragă măcar la nivel de un procent atenția maselor. Dintre aceștia, în mod aparent paradoxal, șapte au reușit să intre atât în Top 10 cei mai apreciați cât și în clasamentul celor mai slab cotați miniștri.

Partidul Național Liberal a comandat Centrului de Sociologie Urbană și Regională – CURS un sondaj de opinie la nivelul municipiilor reședință de județ din întreaga țară. Sondajul a fost comandat în toamna anului trecut. Metoda de culegere a fost față-în-față, la domiciliul respondenților, iar sondajul a fost făcut înainte de ratarea intrării în spațiul Schengen, din 8 decembrie.

În fiecare localitate au fost intervievați cel puțin 700 de respondenți, în vârstă de măcar 18 ani, tipul eșantionului fiind probabilist, multi stadial, stratificat. Pe lângă informațiile ce vizau opțiunile pentru mediul politic local, câteva chestionare au vizat activitatea guvernului condus de primul ministru Nicolae Ciucă.

Gabriela Firea, în top

O întrebare deschisă (fără nominalizarea vreunei persoane sau variante de răspuns) era „Care este ministrul din Guvernul României pe care îl apreciați cel mai mult, dar cel mai puțin?”

70% dintre respondenți au declarat că nu știu/ nu răspund, 2% au transmis că „niciunul”, „alții” – 4% și doar 24% au reușit să identifice, nu neapărat corect, un răspuns.

Astfel, doar nouă dintre membrii cabinetului au depășit pragul de un procent.

În aceste condiții, clasamentul a fost deschis de ministrul Familiei, Gabriela Firea. 5 procente dintre respondenți au apreciat activitatea ministrului PSD.

Gabriela Firea a facut anuntul saptamanii
Gabriela Firea a facut anuntul saptamanii

Pe locul doi, urmează primul – ministru Nicolae Ciucă (cu 4%). Pe ultima treaptă a podiumului este ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu (tot cu 4%). Apoi, mai apar în clasamentul aprecierilor: ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (cu 3%) și ministrul Agriculturii, Petre Daea (2%).

Au reușit să mai treacă de un procent ministrul Muncii, Marius Budăi, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, dar și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Bilă neagră pentru premierul Ciucă

În clasamentul celor mai puțin apreciați guvernanți, 70% dintre respondenți au declarat că nu știu/ nu răspund, 1% au răspuns cu „toți”, 4% cu „alții” și doar 25% au reușit să identifice, nici în acest caz întru totul corect, un răspuns.

Deși este al doilea în clasamentul aprecierilor, premierul Nicolae Ciucă este primul în topul celor mai „huliți” membri ai Executivului. 6% dintre respondenți consideră că activitatea lui Nicolae Ciucă din postul de prim-ministru este una slabă.

În acest top negativ, Ciucă este urmat de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode (4%). Pe locul al treilea se află „premianta” din clasamentul pozitiv, Gabriela Firea (cu 3%).

Lucian Bode, discurs fulminant pentru aderarea Romaniei la Schengen. Ministrul de interne e sigur ca tara noastra merita aderarea
Lucian Bode

Cu un singur procent urmează ministrul Mediului, Tanczos Barna, Alexandru Rafila, Sorin Grindeanu, Adrian Câciu, vicepremierul Kelemen Hunor, ex-ministrul Apărării, Vasile Dîncu, Petre Daea și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Datele din sondaj sunt neponderate, cu o marjă maximă de eroare la nivelul întregului eșantion de +/-3.7% la un nivel de încredere de 95%.

Și liderul AUR a fost nominalizat cu aprecieri și critici

Deși nu fac parte din cabinet, au fost nominalizați în topul negativ, tot cu un procent, și Florin Cîțu, Ludovic Orban și George Simion, președintele formațiunii AUR.

Liderul acestui partid a trecut de pragul de un procent de aprecieri și în rândul celor care apreciază activitatea unor miniștri, deși acesta nu face parte din Cabinetul condus de Nicolae Ciucă. George Simion (cu 1 procent), deși nu face parte din Guvern.

Surpriza pentru George Simion cand a incercat sa intre in sediul PSD
George Simion

Pierderea partidelor guvernamentale

Slabele performanțe ale miniștrilor se reflectă și în scorul partidelor. Atât social – democrații cât și liberalii sunt în scădere, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP și prezentat pe 22 decembrie.

Conform acestuia, clasamentul principalelor patru partide parlamentare arată astfel:

  • PSD: 31,5% (în scădere de la 34,9% în noiembrie)
  • PNL: 20,2% (în scădere de la 20,8% în noiembrie)
  • AUR: 18,1% (în creștere de la 16,1% în noiembrie)
  • USR: 10,9% (în scădere de la 11,2% în noiembrie)

„Evoluția în zig-zag a intenției de vot pentru principalele partide parlamentare în ultimii doi ani. Oscilații numeroase pe măsura multitudinii de crize suprapuse și succesive. Sinteza acestor evoluții ne arată că 2023-2024 vor fi ani imprevizibili. De asemenea, coroborând aceste date cu altele mai de profunzime, cred că, la final, electoratul va premia munca serioasă/ responsabilitatea și va taxa populismul/ demagogia”, prognoza politologul Remus Ștefureac, directorul INSCOP, la publicarea datelor.
În prezent, situația ar putea fi chiar mai proastă pentru partidele de guvernământ, în condițiile în care și cercetarea sociologică a INSCP a fost făcută, parțial, înainte de decizia neaderării României la spațiul Schengen.

Materialul de față a fost realizat de Clever News Center pentru impact.ro.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe