Sondaj IMAS: Iohannis ar câștiga lejer prezidențialele. Surpriza de pe locul al doilea

Ciprian Ioana 01.07.2019, 12:42
Sondaj IMAS: Iohannis ar câștiga lejer prezidențialele. Surpriza de pe locul al doilea

Un sondj IMAS ROmnibus, realizat la comanda Europa FM, arată că președintele Klaus Iohannia ar câștiga lejer al doilea mandat de președinte, dacă duminica viitoare ar fi alegeri prezidențiale. Pe locul al doilea, însă, s-ar clasa un politician care, supriză, încă se mai află în grațiile românilor intervievați.

Dacă duminica viitoare ar fi alegeri prezidențiale, Klaus Iohannis ar câștiga lejer al doilea mandat. El ar fi votat, potrivit sondajului IMAS ROmnibus, de 36,6% dintre persoanele intervievate.

Pe locul al doilea se află liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu (13,4%). El e urmat în clasament de Victor Ponta (12,2%) și Dacian Cioloș (11%). La rândul ei, Viorica Dăncilă ar aduna 5,8 procente, iar Dan Barna 4,6%. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, ar fi votat de 1,6%, iar cel al PMP, Eugen Tomac (1,4%).

Surprinzătoare este prezența lui Călin Popescu Tăriceanu pe locul al doilea, având în vedere preferințele alegătorilor exprimate la alegerile europarlamentare din 26 mai. Partidul lui Tăriceanu nu a fost votat nici măcar de 5% dintre cei prezenți și a ratat, astfel, intrarea în Parlamentul European.

Sondaj-IMAS-PREZIDENTIALE-IUNIE

Cum stau partidele în preferințele românilor, potrivit sondajului IMAS

Sondajul IMAS a analizat intențiile de vot și în cazul în care duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare. Astfel, pe primul lor s-ar situa liberalii, cu un procent de 20,1% din totalul celor chestionați în cadrul studiului.

E o creștere cu 3 procente față de precedenta cercetare.  Pe locul al doilea s-ar situa PSD: social-democrații ar strânge 13,9 procente, iar candidații USR 12,9%. În ultimele șapte luni, procentajul Uniunii Salvați România a crescut de la 7,5%.

În clasament urmează PRO România, cu 7,2%, ALDE cu 6,2% și PLUS cu 5,6%. PMP (2,7%) și UDMR (1,8%) nu ar întruni pragul electoral.

Din totalul persoanelor intervievate, peste 22% nu știu la momentul actual cu cine ar vota sau nu au răspuns.  E un procent destul de mare care poate schimba oricând datele problemei.  Doar 4,5 la sută au spus că nu s-ar prezenta la urne, față de 8,5% în raportul din decembrie, semn că românii au devenit interesați de ultimele evoluții de pe scena politică.

Cât privește doar opțiunile valide de vot menționate, situația stă în felul următor: PNL 27,5%, iar PSD 18,9%. La mai mult de un procent distanță de PSD se află USR (17,6%) și PRO România (9,8%), ALDE (8,5%).

Sondaj-IMAS-PARLAMENTARE-IUNIE

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe