Sondaj al Parlamentului European. Ce cred europenii despre aderarea la UE

Beatrice Dumitru 22.06.2022, 17:14
Sondaj al Parlamentului European. Ce cred europenii despre aderarea la UE

Pe măsură ce războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei continuă, sprijinul european pentru apartenența la UE a atins cel mai înalt nivel din 2007, potrivit unui sondaj comandat de Parlamentul European. Eurobarometrul de primăvară 2022 a fost realizat pe un eșantion de 26.578 de respondenți din cele 27 de țări membre UE, între 19 aprilie și 16 mai anul acesta.

Ce arată sondajul

Sondajul arată că 65% dintre europeni văd aderarea la UE ca un lucru bun, iar 52% dintre aceștia au o viziune pozitivă asupra UE, față de cei 12% cu o viziune negativă. O viziune pozitivă asupra UE predomină în 17 țări membre – dar pot fi observate diferențe majore între membrii UE. În timp ce 76% dintre oamenii din Irlanda au o viziune pozitivă asupra UE, acest procent scade la doar 32% în Grecia.

Referitor la alegerile europene, 59% dintre cetățeni spun că votul este foarte important, dar diferențele în această problemă între țările membre sunt izbitoare, în condițiile în care 72% dintre respondenți din Estonia și 71% din Grecia au spus că participarea la alegerile UE nu este importantă pentru ei, potrivit sondajului citat de Politico.

Sondaj al Parlamentului European. Ce cred europenii despre aderarea la UE
Două treimi dintre europeni considers că aderarea la UE este un lucru bun.

10% dintre respondenți au o părere pozitivă despre Rusia

Sancțiunile economice ale UE împotriva Rusiei sunt susținute de 80% dintre respondenți. În general, europenii au o viziune negativă asupra Rusiei în urma invaziei sale pe scară largă în Ucraina. Mișcarea este considerată pozitivă de doar 10% dintre respondenți, în scădere față de 30% în 2018.

Patru din zece europeni spun că se confruntă deja cu un impact asupra nivelului lor de trai din cauza inflației, în timp ce 58% dintre respondenți spun că nu sunt pregătiți să facă față creșterii prețurilor la energie, iar 59% nu sunt pregătiți pentru prețuri mai mari la alimente.

Liderii UE se pregătesc să discute, în cadrul unui summit care se va desfășura pe 23 și 24 iunie, la Bruxelles, despre statutul de candidat pentru Ucraina și Moldova. Bruxelles-ul a dat undă verde celor două țări, dar decizia finală revine Consiliului European. Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen susține cererea Ucrainei de aderare și a declarat că „știm cu toții că ucrainenii sunt gata să moară pentru perspectiva europeană, vrem ca ei să trăiască cu noi, Uniunea Europeană”.

Ucraina și Republica Moldova au depus cererea de aderare la UE la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...