Editorial Alin Buzărin

Solzii popii și dezlegarea la pește a Bisericii

Alin Buzărin 11.06.2021, 16:15
Solzii popii și dezlegarea la pește a Bisericii

O enormitate nemaiauzită, rostită de la amvon, a fos lăsată așa de BOR. În loc să spună concret ce și cum, purtătorul de cuvânt al BOR a bătut câmpii cu grație

Cei ce se vor vaccina vor avea solzi ca peștii

Știți deja povestea, starețul unei mănăstiri de prin Neamț a predicat că acelora care se vor vaccina le vor crește solzi ca la pești, că boala e necunoscută, că se va muri în chinuri groaznice.

Plus alte tâmpenii, de care n-ar fi fost capabil nici șturlubaticul IPS Teodosie. Care nu e înapoiat și încuiat, ci doar șmecher, i se ivește șmecheria de sub sutană ca bancnotele din sânul lui Ciolacu.

Staretul le-a spus enoriasilor ca le vor creste solzi daca se vaccineaza
Staretul le-a spus enoriasilor ca le vor creste solzi daca se vaccineaza

Înapoiere monahală

Nu discutăm numai despre un preot. Câtă vreme vorbim de un stareț, înseamnă că vorbim de un călugăr. De un om care a renunțat la toate cele lumești, a fost tuns în monahism, închinându-și întreaga viață pământească rămasă din momentul călugăririi credinței și slujirii lui Dumnezeu.

Asemenea inși nu sunt toți pregătiți dogmatic, iar dacă totuși au fost, vârsta înaintată și lipsa mijloacelor de informare (probabil că internetul și televiziunea sunt păcate, deși Decalogul nu le pomenește) duce la predici de genul celei ținute de starețul din Neamț. N-ai cum să previi, dar trebuie să acționezi, chiar și după ce aberațiile au părăsit gâtlejul vlădicii din altar.

Delicatul Bănescu

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, deși deținătorul unei biografii măcar cețoase, în care se vorbește chiar și despre posibile afinități ale sale cu Securitatea, a avut până acum o atitudine normală, chiar lăudabilă, pe temele legate de pandemie.

A spus la un momendat chiar că vaccinul e un act elementar de bun simț și că poate fi asemuit chiar și cu Sfânta Împărtășanie. Însă în povestea cu starețul din Neamț a ratat complet drumul către o reacție normală. A aburit-o, vorbind mult și nespunând, practic, nimic.

Apocalipsa după domnul Vasile

Ascultați aici: ”Amestecarea apocaliptică a vaccinării cu credința, confundarea planurilor, punerea în opoziție a credinței cu rațiunea, a Tainelor Bisericii cu actele medicale (…) nu se intersectează niciodată cu realismul creștin și cu atitudinea insituției Bisericii. Cred că din fericire impactul lor este și va rămâne minor în societate”. Și punct. Apocalipsa, carevasezică…Nimic mai mult. O filosoficală semidogmatică, rostită împăciuitor, fără măcar cea mai mică urmă de dojană.

Mătănii, nu povețe!

Cu alte cuvinte, BOR, ca instituție, se limitează doar la atât. La a constata, cel mult la a povățui. La a apela la înțelegerea turmei de credincioși care sunt nevoiți să asculte dintr-o gură călugărească, bisericească, astfel de tâmpenii. Niciun canon, nicio încuiere în chilie, niciun post cu ștevie în zilele de praznic, nicio mătanie bătută, nimic!

Starețului nu i se clintește un fir din barbă! Mâine poate să urce în amvon și să ne spună că dacă ne vaccinăm nu ne vor mai crește solzi, ci păr în palmă, pene de găină sau coarne de bou. Biserica Ortodoxă îl va ierta, că e bătrân, și că acesta e rostul ei, să ierte. Iar enoriașii vor pupa poala lui taica starețu și se vor freca pe piele cu tămâie, în așteptarea solzilor!

Doamne apără și păzește!

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...