Soluțiile țărilor Europei de Est. Proiectele prin care scapă de dependența de gazul rusesc

Mihnea Tălău 30.04.2022, 16:15
Soluțiile țărilor Europei de Est. Proiectele prin care scapă de dependența de gazul rusesc

Pentru a contracara dominaţia Rusiei pe piaţa gazelor şi a reduce dependenţa UE livrările ruseşti, mai multe țări din Europa de Est s-au aliat pentru a dezvolta proiecte şi a împărţi resursele naturale.

Bulgaria și Grecia finanțează un gazoduct comun

Astfel, până în iunie un gazoduct între graniţele Greciei şi Bulgariei urmează să fie finalizat pentru a asigura celor două ţări şi vecinelor lor acces la noile conectări la reţea. Acesta vine în contextul în care Gazprom a anunţat miercuri că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului, scrie Digi24.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Proiectul gazoductul, în valoare de 240 milioane de euro va lega oraşul Komotini din Grecia de oraşul Stara Zagora din centrul Bulgariei și este finanţat de cele două țări implicate.

Fluxurile de gaze rusești prin gazoductul Yamal către Europa au scăzut brusc
 

Se conturează o colaborare și între România și Bulgaria

Și liderii Bulgariei şi României au anunţat planuri de a colabora pentru a reducerea presiunea Rusiei asupra pieţei gazelor.

În urma vizitei la București, premierul bulgar Kiril Petkov a anunţat că ţara ar putea primi gaze din România, pe care ar urma să le trimită în Turcia, urmând să ajungă înapoi pe cealaltă direcţie, prin interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria. Premierul bulgar s-a declarat convins că interconectorul dintre Bulgaria şi Grecia va fi finalizat în iunie.

„Ceea ce am conştientizat este faptul că avem o infrastructură pe care până în prezent nu am folosit-o pe deplin, nu am optimizat-o pe deplin. Este vorba de conducta care aducea gaz prin România, Bulgaria către Turcia. Acum poate să lucreze în sens invers şi posibilitatea de a cumpăra împreună gaz lichefiat este o mare oportunitate, pentru că şi nivelurile de preţuri vor fi diferite dacă cumpărăm împreună. Concomitent cu aceasta, partenerii noştri din Azerbaidjan sunt de asemenea o sursă posibilă pentru gaz suplimentar”, a declarat Kiril Petkov.

Nu în ultimul rând și Polonia şi Cehia ar urma să reia negocierile privind construirea gazoductului Stork II.

Premierul ceh Petr Fiala a declarat că ţara sa este interesată şi de achiziţii în terminalele extinse sau nou construite ale Poloniei de gaze naturale lichefiate. Aproximativ 90% din gazele naturale importate de Cehia sunt din Rusia.

Discuţiile anterioare privind gazoductul Stork II fuseseră abandonate dar ambele ţări au anunţat că acum sunt deschise la cooperarea în domeniul energiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...