Încă 8 tipuri de medicamente pentru bolnavii oncologici, cei cu diabet zaharat sau cei care suferă de boli grave au intrat pe lista celor compensate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În cursul anului 2022, au fost mai fost introduse prin trei Hotărâri de Guvern un număr de 76 de molecule noi, ceea ce a reprezentat o creștere importantă față de anul 2021, când au fost introduse 56 de molecule.
Impact.ro a stat de vorbă cu Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, pentru a afla dacă eforturile depuse de minister sunt în acord cu nevoile pacienților.
Agenția Națională a Medicamentului evaluează aceste medicamente care sunt introduse pe lista celor compensate sau gratuite, decontate de Casa de Asigurări de sănătate pentru a se asigura că cele mai convenabile oferte ajung pe această listă. Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională Proiectul de Hotărâre de Guvern care permite introducerea pe lista medicamentelor compensate și gratuite a 8 noi molecule, din care 2 sunt aprobate pentru noi indicații terapeutice. Medicamentele sunt destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, diabet zaharat și boli rare. Pentru toate cele 8 medicamente au fost emise decizii de includere condiționată și încheiate contracte cost-volum.
„S-au introdus și către sfârșitul anului trecut și acum, au mai existat alte introduceri de medicamente pe piață. Sunt o gamă de medicamente care au dispărut, și pentru că prețul era sub interesul producătorului și atunci l-au retras de pe piață, și acum după un an, revin cu o altă denumire comercială la alt preț. Vor exista în perioada următoare multe astfel de cazuri. Din cauza celor care au abordat populist politica medicamentului, în 2025-2016 Liviu Dragnea a spus că vor ieftini medicamentele cu 25%, în condițiile în care România avea cele mai ieftine medicamente, au și dispărut la scurt timp de pe piața românească.
Se încearcă o altă politică astfel încât prețurile să fie așezate pe criteriul european al prețurilor. Cel mai ieftin medicament din statele UE plus 0,25%.”, spune Vasile Barbu.
De altfel nici creșterea prețurilor excesivă nu va fi permisă dar piața din România trebuie să fie una atractivă astfel încât pacienții să nu ajungă în situația de a nu-și putea procura medicamente de care depind.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Moleculele pentru care a fost emisă de către ANMDMR decizie de includere necondiționată în lista medicamentelor compensate și gratuite au fost trimise comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății pentru estimarea consumului. În perioada imediat următoare, aceste medicamente vor fi incluse pe listă printr-o Hotărâre de Guvern ulterioară, anunță ministerul. Instituția mai transmite că prin aceste decizii se încearcă o accelerare a procedurii de includere a medicamentelor pe lista de medicamente compensate și gratuite și de îmbunătățire a accesului pacienților la terapii inovative.
„Trebuie să nu ne mai trezim că dispar medicamente și uneori medicamente cu iz vital în tratamentul pacienților. Au mers pe o altă politică astfel încât prețul să reflecte rezultatul, și atunci când nu îl reflectă CNAS nu îl decontează, și avem multe medicamente din programul național. Trebuie să urmărim ca prețul să nu fie mai mare decât în UE. Este un grup tehnic de lucru la Ministerul Sănătății, se fac analize, ce-i drept cam lent, dar noi ne bucurăm că se încearcă.”, mai spune Vasile Barbu.