Soluție salvatoare la Buzău, unde criza de medici a lovit în plină pandemie. Se construiește pentru aceștia un bloc cu cinci etaje, care va avea 20 de locuinţe

Ioana Bucur 03.12.2021, 00:05
Soluție salvatoare la Buzău, unde criza de medici a lovit în plină pandemie. Se construiește pentru aceștia un bloc cu cinci etaje, care va avea 20 de locuinţe

Buzăul nu are medici, în cea mai dificilă perioadă a pandemiei de Covid-19. Este semnalul de alarmă tras de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, printr-un raport realizat pentru primele nouă luni ale acestui an. Pentru a-i atrage pe specialiști în spitalele din județ, autoritățile au pus pe masă o ofertă de nerefuzat. Se construiește pentru ei un bloc cu cinci etaje, care va avea 20 de apartamente.

Ofertă de nerefuzat pentru medicii care acceptă posturi în Buzău

Criza de medici a atins un nivel îngrijorător în județul Buzău. Un raport al Casei Județene de Asigurări de Sănătate arată că lipsesc specialiștii care ar trebui să trateze pacienți cu afecțiuni grave.

Cele mai mari lipsuri sunt la oncologie, unde ar fi nevoie de șapte medici specialiști, în raport cu numărul bolnavilor. În prezent, în județul Buzău există doar trei medici oncologi şi un specialist pentru bolile hemato-oncologice, care sunt responsabili pentru aproape 1.200 de pacienți.

Probleme nu sunt doar în rândul oncologilor. În cadrul programului naţional de diabet zaharat care se derulează la nivelul judeţului Buzău ar trebui să ofere consultaţii 12 specialişti, dat fiind numărul din ce în ce mai mare al bolnavilor, însă sunt doar şapte medici care au grijă de peste 17.250 de persoane.

În condițiile date, autoritățile au fost nevoite să caute soluții urgente. Astfel, pentru medicii care locuiesc în alte zone ale țării, dar care sunt dispuși să accepte ocazia de a-și face meseria în județul Buzău, se construiește în locul fostei maternităţi un bloc cu cinci etaje care va avea 20 de locuinţe.

Iar condițiile oferite sunt excelente. Toate apartamentele vor fi spațioase, câte patru pe fiecare nivel, trei dintre ele de câte două camere, cu o suprafață utilă de circa 68 sau 70 de metri pătraţi şi un apartament cu o cameră cu o suprafaţă utilă de 48 de metri pătraţi. În plus, pe fiecare etaj vor fi amenzajate o cameră de depozitare și un uscător.

Soluție salvatoare la Buzău, unde criza de medici a lovit în plină pandemie

Situație dezastruoasă în Spitalul Județean Buzău

În luna octombrie, Daniel Ţiclea, prefectul judeţului Buzău, spunea că are în vedere o întâlnire cu reprezentanţi ai Bisericii pentru a le solicita ajutorul astfel încât mesajul medicilor să ajungă la enoriaşi. Pe lângă asta, prioritatea zero va rămâne lupta împotriva coronavirusului, pentru că „moartea pândeşte în curtea Spitalului Judeţean”.

„Pentru viitor, prioritatea zero va fi lupta cu pandemia, pe două paliere: în afară de restricţii, asigurarea platformelor de vaccinare şi sprijin pentru sistemul medical, pentru că ştim ce e în Spitalul Judeţean şi ce se întâmplă la spitalele suport. (..) Suntem în război, pe front, cu arma la picior. E nevoie de o consiliere socială, politică şi cu actori economici ca să ne putem apropia de o victorie şi să ne reluăm vieţile”, a spus prefectul Daniel Ţiclea.

Urmăriți Impact.ro și pe