Soluția pe care CTP o propunea ca premier. Îi transmite lui Iohannis că ar fi avut șanse mai mari decât Cioloș

Ioana Bucur 16.10.2021, 07:57
Soluția pe care CTP o propunea ca premier. Îi transmite lui Iohannis că ar fi avut șanse mai mari decât Cioloș

Negocierile pentru formarea unei majorități au întâmpinat o nouă piedică, după decizia PNL de a nu-l susține pe liderul USR. În timp ce politicienii caută noi formule de guvernare, CTP are propria propunere pentru premier. Celebrul jurnalist are un sfat pentru Iohannis.

Pe cine miza CTP ca premier

Decizia lui Klaus Iohannis de a-l desemnat premier pe Dacian Cioloș, propunerea USR, a fost o adevărată surpriză pentru liderii politici implicați în negocierile pentru formarea unei noi majorități care să dea Guvernul României.

Cristian Tudor Popescu a punctat că președintele și-a asumat desemnarea lui Cioloș, însă nu și-a justificat decizia, cu toate că ar fi trebuit să o facă, adăugând că alegerea trebuie făcută în funcție de șansele reale ale celui nominalizat de a alcătui o majoritate.

Președintele Iohannis și-a asumat desemnarea lui Cioloș, nu a justificat lucrul acesta și ar fi trebuit să-l justifice. A apărut și ne-a spus – „Eu l-am ales pe domnul Cioloș. De ce? Treaba mea”. Păi nu e treaba exclusivă a domnului președinte pentru că în constituție scrie că cel desemnat trebuie ales în ideea că are cele mai multe șanse să alcătuiască o majoritate?

Sigur că președintele poate să numească și portarul din Modrogan, are această cădere. Dar, în constituție se precizează asta. Domnul Iohannis nu a venit să ne spună: „L-am ales pe domnul Cioloș pentru că ar avea cele mai mari șanse să facă o majoritate”. Nu, domnul Cioloș are șansele cele mai mici să facă o majoritate în momentul de față”, a spus CPT, la Digi24.

Soluția pe care CTP o propunea ca premier
Cristian Tudor Popescu

„Ar fi avut, după părerea mea, șanse mai mari decât domnul Cioloș”

Șanse mai mari ar fi avut, din punctul de vedere al jurnalistului, liderul UDMR, Kelemen Hunor, pe care îl descrie ca fiind „un politician matur, un politician capabil, după părerea mea de a conduce un guvern, făcând diverse concesii, înțelegându-se cu unii, cu alții”.

„Ar fi avut, după părerea mea, șanse mai mari decât domnul Cioloș domnul Kelemen Hunor. Eu m-am gândit, atunci, că ar fi o soluție să-l desemneze pe domnul Kelemen Hunor, care a fost propunerea UDMR. UMDR a avut propunere. Domnul Kelemen Hunor, care a făcut dovada echilibrului, a responsabilității. Este un politician matur, un politician capabil, după părerea mea de a conduce un guvern, făcând diverse concesii, înțelegându-se cu unii, cu alții. Ar fi putut domnul Iohannis să-l desemneze pe domnul Kelemen Hunor.

Eu nu uit discursul de la congresul PNL al domnului Kelemen. Extraordinar. A fost discursul cel mai chibzuit, cel mai responsabil și cel mai românesc din sala aia de 5000 de oameni. Ar fi putut să-l desemneze pe domnul Kelemen premier. Sigur, se păstrau în coaliție proporțiile, adică miniștrii cei mai mulți PNL, apoi USR, apoi UDMR, cu premier de la UDMR. Adică avem două partide care erau în coliziune frontală și, practic, după cum se vede cât se poate de clar, imposibil de realizat între ele o înțelegere… Foarte bine, avem un al treilea partid în coaliție, îl punem pe domnul Kelemen și avem un guvern”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.

Cu toate astea, CTP nu este convins că Hunor ar fi putut „să-i pună la un loc pe cei de la PNL și pe cei de la USR”, însă sigur ar fi avut șanse mai mari decât Dacian Cioloș „care n-avea niciuna”.