Soluția neașteptată pentru durerile diabeticilor: ardeii iuți pot face minuni, doar să nu-i mănânci

Gabriel Peneș 20.03.2023, 15:46
Soluția neașteptată pentru durerile diabeticilor: ardeii iuți pot face minuni, doar să nu-i mănânci

Soluția neașteptată pentru durerile diabeticilor. Ardeii iuți pot provoca mai mult decât usturime și regretul de a doua zi că i-am mâncat. Un studiu recent indică faptul că ingredientele ardeiului mic, dar iute, poate ajuta persoanele suferinde de diabet care prezintă dureri provocate de leziuni ale nervilor.

Soluția neașteptată pentru durerile diabeticilor

Un ardei iute nu produce, pe moment, decât o usturime ce poate fi de nesuportat, în funcție de tipul lui. Iar dacă nu ai stomac de mexican, să fii obișnuit de generații cu iuțeala acestei legume, riști să îți lezezi și stomacul, până la apariția ulcerului.

Cu toate acestea, un studiu nou a arătat că un ingredient conținut de ardeii iuți poate avea efecte absolut benefice asupra diabeticilor. Conținând o substanță numită capsaicină, ce produce și senzația de usturime pe limbă, acest tip de ardei reduce durerile la persoanele diabetice cu leziuni ale nervilor la nivelul picioarelor, ba chiar îi poate vindeca, reducând mult riscul de amputare a membrelor cu care se confruntă aceste persoane.

Diabetul poate spori riscul leziunii nervilor de-a lungul organismului prin nivelul mare de glucoză ce afectează fibrele nervoase fragile, provocând ceea ce numește neuropatie.

Dacă apare la picioare, neuropatia poate cauza ulcerații și pierderea sensibilității la zona afectată, ceea ce face ca răni minore să provoace probleme serioase. Ulcerațiile și veziculele pot ajunge să amenințe viața bolnavului, ducând la amputații dacă picioarele nu sunt tratate corespunzător și din timp.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Soluția neașteptată pentru durerile diabeticilor: ardeii iuți pot face minuni, doar să nu-i mănânci
Ardeii iuți conțin o substanță care poate fi un tratament eficace pentru suferinzii de diabet cu dureri și leziuni ale nervilor picioarelor

Ardeii iuți pot face minuni, doar să nu-i mănânci

Pierderea sensibilității nu e universală, totuși, se poate ajunge la dureri atroce ce nu pot fi reduse cu analgezicele obișnuite. Tratamentul, la ora actuală, contă în managementul durerii, adesea cu antidepresive, dar nu se cunosc variante medicamentoase pentru inversarea sau stoparea lezării nervilor, iar adesea medicația oferită poate da efecte secundare nedorite.

Cercetătorii de la Colegiul Imperial din Londra și Spitalul Universitar din Sheffield, cu ajutorul organizației contra diebetului din Marea Britanie au vrut să abordeze capsaicina ca o posibilă soluție la această problemă, scrie iflscience.com. Substanța respectivă se știe că blochează semnalele dureroase când este aplicată sub formă de cremă sau plasture.

Oamenii de știință au recrutat 75 de voluntari cu istoric diabetic, mulți dintre ei având dureri de picioare și au tratat o parte dintre ei cu un plasture conținând 8% capsaicină, produs ce este deja pe piață, dar pentru alte scopuri.

Rezultatele au fost adunate în urma unui „jurnal al durerii” pe care fiecare participant la studiu l-a ținut, în timp ce cercetătorii au ținut sub observație sensibilitatea nervilor lezați. După trei luni, echipa de experți a descoperit că cei care folosiseră capsaicina au raportat reduceri substanțiale ale durerilor, decât cei din grupul de control, care nu primiseră substanța. De asemenea, aceștia au prezentat o creștere a sensibilității nervilor de la picioare.

Deși fenomenul nu este pe deplin înțeles, studiul publicat în Frontiers in Neurology sugerează că respectiva capsaicină poate acționa mult mai departe decât simpla reducere a durerilor, ea fiind capabilă să „repare” leziunile provocate de neuropatie. Firește, este nevoie de mai multe studii în acest sens pentru a înțelege mecanismul prin care capsaicina acționează ca tratament al neuropatiei, dar este un start deosebit de promițător.

Dacă ardeii iuți pot combate neuropatia, ei ar putea trata unele dintre cele mai serioase complicații ale persoanelor cu diabet netratat, într-o zonă în care tratamentele, nu doar prevenția, lipsesc aproape total.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....