Soluția ciudată pentru a reduce accidentele rutiere: cum faci pietonii mai atenți la mașini

Gabriel Peneș 03.10.2022, 10:29
Soluția ciudată pentru a reduce accidentele rutiere: cum faci pietonii mai atenți la mașini

Pietonii cad victimă adesea, accidentelor rutiere. Uneori, vina este chiar a celor care merg pe jos și care nu sunt foarte grijulii cu felul în care se deplasează ori traversează strada. Cercetătorii de la Universitatea din Tokio propun o soluție mai ciudată pentru a reduce numărul unor astfel de accidente rutiere, una legată de felul în care ar trebui să arate farurile autovehiculelor.

Cum faci pietonii mai atenți la mașini

Din păcate, România este campioană în UE la numărul victimelor accidentelor rutiere. Multe dintre acestea sunt pietoni, iar o parte din aceste evenimente tragice se produc chiar din vina lor. Ce ar fi de făcut? Cercetătorii de la Universitatea din Tokio au realizat un studiu care vine cu o soluție ciudată.

Deocamdată, oamenii de știință s-au concentrat pe mașinile cu pilot automat, dar au ajuns la concluzii interesante. Ei au descoperit că schimbarea aspectului și mărimii farurilor îi poate face pe pietoni mul mai atenți la circulația autovehiculelor, scrie iflscience.com.

Chiar dacă studiul a fost realizat cu o mașină de golf fără șofer, rezultatele ar putea fi aplicate și pentru alte categorii de automobile. Pe scurt, soluția ar fi ca farurile să aibă o mărime mai mare și un aspect asemănător ochilor umani din unele desene animate, ce-ți dau senzația că te urmăresc.

Soluția ciudată pentru a reduce accidentele rutiere cum faci pietonii mai atenți la mașini
Farurile ce seamănă cu ochii umani din unele desene animate sporesc atenția pietonilor care evită mai bine potențialele accidente

Cum faci pietonii mai atenți la mașini

Acest tip de faruri să prilejul pietonilor să știe că au fost reperați de automobilul respectiv, prin sistemul automat de detecție al acestuia. Acest lucru le creează un sentiment de confort și de siguranță că au fost „văzuți” de mașină.

„Dacă mașina nu se uită spre pieton, asta înseamnă că ea nu l-a reperat. Prin urmare, pietonul poate decide singur dacă este bine sau nu să traverseze strada și să evite potențialele accicente”, scriu autorii cercetării, conform sursei citate.

Rezultatele au fost diferite și în funcție de genul voluntarilor participanți la studiu. 9 bărbați și 9 femei au fost rugați să traverseze strada atunci când mașinuța se apropia. Pietonii nu știau dacă micul vehicul are echipa cu farurile speciale în formă de ochi. Testele au arătat că prezența acelor „ochi” i-a făcut să devină mult mai atenți la automobilul ce venea către ei.

„În acest studiu, bărbații au făcut mai multe traversări periculoase ale străzii – când mașina era în mișcare, deplasându-se către ei – dar aceste erori au fost reduse semnificativ de „ochii” mașinii. Pe de altă parte, femeile au lut mai multe decizii ineficiente – nu treceau strada, nici când mașina avea intenția să oprească – Dar deciziile lor s-au îmbunătățit, de asemenea, datorită atenției pe care au acordat-o „ochilor” automobilului”, a declarat Chia-Ming Chang, unul dintre autorii studiului.

Rezultatele cercetării pot duce la schimbări de strategie , pe viitor, în ceea ce privește aspectul farurilor, cel puțin în domeniul mașinilor electrice fără pilot, mai scrie sursa citată.

 

 

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....