EXCLUSIV

Solistul-pompier de la ”Românii au talent”, despre foștii colegi, salvatorii Greciei: ”Pompierii nu-s ca Superman, pot muri!”. Sfaturi de aur pentru turiștii care aleg vacanțe în insulele elene

Simona Ecovoiu 10.08.2021, 16:12
Solistul-pompier de la ”Românii au talent”, despre foștii colegi, salvatorii Greciei: ”Pompierii nu-s ca Superman, pot muri!”. Sfaturi de aur pentru turiștii care aleg vacanțe în insulele elene

Solistul Dan Manciulea, care a cunoscut celebritatea în cadrul concursului ”Românii au talent” (PRO TV), cu piesa-pamflet ”Țara hârtiilor”, a fost, în perioada 1999- 2008, comandantul Detaşamentului de Pompieri din Râmnicu-Sărat, iar până în 2016 a fost prim-adjunctul inspectorului șef al ISU Buzău. Impresionat de eforturilor foștilor colegi, care acum se luptă cu incendiile de vegetație din Grecia, Dan Manciulea ne-a povestit, în exclusivitate pentru impact.ro, despre periculoasa meserie de pompier. Artistul trage însă un semnal de alarmă și referitor la incendiile de vegetație din România, inclusiv cele din Mehedinți, unde s-au înregistrat deja pagube semnificative.

”Pompierii nu-s ca Superman, pot muri!”

Dan Manciulea s-a pensionat la vârsta de 52 de ani, însă susține că meseria de pompier rămâne în suflet până în ultima clipă a vieții: ”Pompier rămâi până intri în pământ!”, ne-a spus Dan Manciulea, solistul care a bifat o participare de succes la ”Românii au talent” (PRO TV). Acum, el stă cu sufletul la gură pentru foștii săi colegi, pentru întreaga echipă, formată din 108 pompieri militari, care se luptă cu puternicele incendii de vegetație din Grecia:

”Sunt foarte organizați, România a rămas printre puținele state din Europa cu pompieri militari, alături de Franța și de Rusia. Această precizie a lor merge foarte bine, așa cum este apreciată și de ziariștii greci, pentru că acționează în ierarhie militară, ei au un anumit mod de a interveni pentru fiecare caz”.

Ținuta pompierilor militari din Grecia cântărește în jur de 4 kilograme

Dan Manciulea ne-a dezvăluit și în ce constă ținuta de intrevenție a pompierilor români, aflați în Grecia: ”În cazul acesta, ținuta trebuie să fie foarte rezistentă la flăcări, conține fibre care se aprind greu, are și o căptușeală, pentru a ține căldura la distanță de corp, casca de protecție e dotată cu vizor, pompierii au și aparate de respirat sau măști împotriva fumului și gazelor, dar și mănuși speciale.

Echipamenul are câteva kilograme, bocancii cântăresc un kilogram și jumătate, casca are cam 2 kg, e făcută din materiale care reduc șocurile. Pompierii nu sunt însă precum Superman, nu-s obligați să se arunce în foc, ei își asumă doar anume riscuri, se apropie de un incendiu atât încât să nu-și pună viața în joc. În astfel de incendii se intervine cu mașini autospeciale sau cu elicoptere de stingere, care transportă cam o tonă de apă, așa avem și în România. Sunt niște pungi, ca niște găleți, care acționează cu o supapă, aruncă apă pe suprafața incendiată. Există însă și avioane de stingere, care pot căra, la un transport, și câte 8 tone de apă”.

Atenționare pentru românii care aleg ca destinație de vacanță insulele grecești: ”Camerele de hotel pot deveni capcane mortale!”

Dan Manciulea îi sfătuiește pe români să fie foarte atenți când aleg destinațiile de vacanță: ”Trebuie să-ți faci niște planuri de serioase. Dacă știi că va fi o vară foarte călduroasă, iar în Grecia este uscat oricum totul, insulele devin foarte periculoase. Acum câțiva ani săracii oameni intraseră în apă, pentru că ardea totul în jurul lor, și nu aveau cum să părăsească locul. Trebuie să alegi o vacanță în care să fii sigur, să nu-ți pui viața ta și a familiei în joc. Nu te bagi în gura focului și apoi să crezi că dacă ai o mască antifum la tine vei scăpa. Chiar și camerele de hotel, în care se izolează turiștii, în caz de incendii, pot deveni adevărate capcane mortale, din cauza fumului”.

Solistul-pompier de la ”Românii au talent”
Dan Manciulea

Despre incendiile de vegetație din Mehedinți: ”Totul poate lua foc de la singură scânteie!”

Dan Manciulea ne-a vorbit însă și despre recentele incendii de vegetație din România, din Mehedinți, unde deja s-au întregistrat pagube semnificative, iar oamenii locului au fugit disperați din calea flăcărilor:

”Acolo au acele parcuri naturale, unde în fiecare an apar incendii. După marile schimbări de climă, în acea zonă au apărut primele incendii, arșita care vine dinspre Africa este mare, masa vegetală se usucă rapid și poate lua foc totul, inclusiv de la o țigară, de la o scânteie. Și omul are rolul lui, poate da foc deliberat, pentru curățarea pășunilor sau pur și simplu când vrea să scape de mărăcini. Neluând măsuri, focul se întinde rapid”.

Sfaturi de aur, în caz de incendiu: ”Nu vă luptați singuri cu focul, sunați la 112!”

Dan Manciulea ne dă câteva sfaturi de aur, în caz de incendiu:

”Trebuie să sunați mai întâi la 112 și să vă îndepărtați de zonă, pentru că incendiile se întind rapid, iar oamenii pot muri asfixiați. Puteți folosi o batistă udă pusă la nas și gură, căci mai atenuează inspirarea fumului, dar nu poți face asta mult timp, este vorba despre lipsa oxigenului, care vă va împiedica viteza de reacție. La arderile incomplete, se produce monoxidul de carbon, care duce la leșin și apoi la deces.

În general, aerul din partea de sus e mai cald și poluat de fum, jos e aer un pic mai curat, e bine să te retragi dintr-o astfel de zonă la nivelul solului. Iar într-o casă care arde nu e indicat să intri, pentru că la niciun nivel nu mai găsești aer, e nevoie de mască. Cam în 15 min totul este cuprins de flăcări, dacă nu intervii cam în primele 5 min.

Timpii europeni standard de intervenție a pompierilor este de 6-7 minute, maximum 10 minute. În general, toate orașele au subunități de pompieri, comunele și satele au organizate servicii coordonate de primării, cu ajutorul pompierilor. La un incendiu din oraș se intervine mai repede. Un om nepregătit nu poate face față, își poate risca viața. Nu sfătuiesc pe nimeni să intervină singur în stingerea unui incendiu”, a mai declarat Dan Manciulea, pentru impact.ro.

Solistul a revenit în forță pe scenă cu piesa ”Încă dormim!”

Dan Manciulea a revenit în forță pe scenă, vara aceasta: ”Am multe piese cu teme sociale, ultima se numește ”Încă dormim”, o variantă folk și rock, la imnul ”Deșteaptă-te, române!”, pe care o cânt alături de Zoe Alecu, ea fiind acum într-un punct de glorie, este chemată peste tot. Am reînființat grupul ”Forțele de muncă”, aseară am avut primul concert în București. Lucrez și la o piesă emoționantă, ”Un milion de îngeri”, pentru copiii bolnavi de autism”, ne-a mai spus Dan Manciulea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...