Şoferii vor plăti scump pentru încălcarea legii. Nici nu vor şti când sunt prinşi, amenzile vin acasă

Nicu Stan 29.09.2021, 13:15
Şoferii vor plăti scump pentru încălcarea legii. Nici nu vor şti când sunt prinşi, amenzile vin acasă

Vitezomanii care încalcă legislația rutieră, chiar dacă aplicația de navigație nu anunță prezența poliției în zonă, vor avea parte de surprize neplăcute. Autoritățile pregătesc un sistem de monotorizare video care îi va surprinde pe șoferii care încalcă lege legea imediat.

Veșt proaste pentru șoferi. Aplicațiile de navigație ar putea deveni inutile. Care este motivul?

Șoferii care vor încălca legea vor primi amenzile acasă. Nicio greșeală nu va fi iertată. Astfel, un proiect de lege care se află depus la Senat, prevede înființarea unui sistem video de supraveghere a traficului rutier din toată țara.

De asemenea, conform proiectului de lege, amenzile pentru abaterile constatate prin sistemul de monitorizare vor fi trimise șoferilor acasă, în plic.

Traficul ar urma sa fie monitorizat prin video
Traficul ar urma sa fie monitorizat prin video

Când va intra în vigoare proiectul de lege

Ca să intre în vigoare, proiectul trebuie să fie votat în Parlament și, după asta, va trebui promulgat de către președintele țării, Klaus Iohannis.

Sistemul de supraveghere video a traficului ar urma să fie format din dispozitive fixe și mobile prin care să se depisteze șoferii depășesc limitele legale de viteză, trec pe culoarea roșie a semaforului, se apropie prea mult de mașinile din fața lor sau evită purtarea centurii de siguranță, informează proiectul de lege.

Șoferii vor primi și poză cu greșeala comisă

Astfel, odată cu amenda va veni și poza prin care s-a constatat contravenția șoferului.

”Dispozitivele de detecţie se amplasează cu prioritate pe drumurile cu o rată ridicată a accidentelor rutiere pe baza unor analize de risc. Indicatoarele de avertizare a prezenţei dispozitivului de detecţie se instalează înaintea locului dispunerii dispozitivului de detecţie, la o distanţă de maximum 50 m în localităţi, între 100 m şi 250 m în afara localităţilor, respectiv între 500 m şi 1.000 m pe autostrăzi şi drumuri expres. Când condiţiile din teren impun amplasarea la o distanţă mai mare, sub indicator se instalează un panou adiţional Distanţa între indicator si locul dispunerii dispozitivului de detecţie”, scrie în proiect.

În cât timp ajunge procesul verbal la contravenienți

De asemenea, procesul-verbal de amendare va fi comunicat contravenienților în termen de 90 de zile calendaristice, fie prin poștă, fie prin e-mail. În plus, amenzile vor trebui achitate într-un cont nou special ce va fi creat în acest scop.

Amendă de 40.000 de lei pentru șoferi

De asemenea, șoferii români trebuie să știe că o amendă ar putea ajunge la 40000 de lei, potrivit unui proiect de lege depus la Senat. Astfel, șoferii care își parchează autoturismele pe pe plajă, diguri și faleze, potrivit unui proiect de lege, vor fi pasibili de această amendă ieșită din comun.

Circulaţia sau staţionarea vehiculelor pe plaje, diguri şi faleze, cu excepţia locurilor anume destinate în acest scop sau pentru intervenţii operative” va fi sancționată cu amenzi între 20.000 și 40.000 pentru șoferii persoane fizice, asta după ce proiectul va intra în vigoare.

Urmăriți Impact.ro și pe