Șoferii români, supravegheați de Big Brother pe străzile patriei. Sistemul integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, denumit e-SIGUR, a primit, marți, votul Camerei Deputaților. Astfel, polițiștii vor avea un aliat de nădejde în depistarea abaterilor din trafic, sistemul conținând, printre altele, 500 de camere video și 300 de radare mobile.
Va fi un adevărat Big Brother pe șoselele din România. E drept, nu chiar de mâine, ci de la finalul lui 2024. Traficul rutier pe drumurile publice din România va fi monitorizat, peste câțiva ani, printr-un sistem integrat, numit e-SIGUR, iar în cazul încălcării regulile de circulație, șoferii identificați astfel vor putea fi sancționați de polițiști, potrivit unui proiect de lege adoptat, marți, 13 decembrie, la Camera Deputaților, for decizional în acest caz, scrie avocatnet.ro.
Sistemul de monitorizare va conține, printre altele, 500 de camere video și 300 de radare mobile. Ideea este ca, în momentul încălcării regulilor de circulație, șoferii vor fi identificați automat și sancționați. În teorie, sancțiunile vor fi aplicate pe baza acelor informații tot de către Poliția Română. În practică, amenzile îți vor veni acasă.
Proiectul de lege ce urmează să fie promulgat de președintele țării introduce Sistemul integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, abreviat e-SIGUR. Acesta este gândit ca un sistem complementar sistemelor inteligente de transport de interes național.
Prin sistemul e-SIGUR se vor procesa automat datele de monitorizare a traficului rutier, acesta urmând să semnalizeze:
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În ceea ce privește posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice, sistemul va semnaliza:
Pentru a putea identifica abaterile de la normele rutiere și pe șoferii vinovați, sistemul va fi compus dintr-o rețea de camere video și radare. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va avea obligația de a informa public, pe pagina de internet proprie, cu privire la existența mijloacelor tehnice fixe și scopul prelucrării datelor de monitorizare a traficului rutier.
Noua lege definește și înlocuirea procesului verbal de constatare tradițional cu unul în format electronic, realizat cu ajutorul e-SIGUR, sub semnătură electronică calificată. „Astfel, semnătură electronică calificată ataşată unui înscris în format electronic pentru care forma scrisă este cerută de lege ad validitatem îndeplineşte aceeaşi funcţie întocmai semnăturii olografe pe înscrisul imprimat pe suport hârtie şi, în plus, aduce garanţii suplimentare, de unicitate, identitate, securitate, integritate, neputând fi repudiată de autorul său”. Sistemul e-SIGUR va fi operațional în termen de 24 de luni.