Șoferii din România nu mai au scăpare. Anunțul ferm făcut de polițiști. Se pregătește o schimbare radicală

Ana Anitoiu 21.09.2022, 14:12
Șoferii din România nu mai au scăpare. Anunțul ferm făcut de polițiști. Se pregătește o schimbare radicală

Se pregătește o schimbare radicală pentru șoferii din țară. Poliția Română a început procedurile pentru o nouă investiție, cu rolul de a-i ajuta pe agenți să identifice și să sancționeze conducătorii auto care încalcă regulile de circulație.

Ce schimbare pregătește Poliția Română pentru șoferi

Poliția Română a demarat licitația pentru a cumpăra 300 de radare. Acestea îi vor ajuta pe agenți să capteze plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor chiar și de la o distanță de 100 de metri. La dispecerat vor ajunge inclusiv informații despre șoferii care nu au certificat sau ITP valabil.

Investiția inițială este de peste 2 milioane 700 de mii de euro, dar Poliția este pregătită să dea pe acest sistem 13,6 milioane de euro, potrivit Antena 3. În afară de radare, autoritățile vor să cumpere și camere video pentru autospeciale, dar și limitatoare de viteză. Dispozitivele vor costa 35 de milioane de euro, conform stirileprotv.ro. Șoferii în culpă vor fi înştiinţaţi automat că au primit o amendă.

„Aceste camere vor fi amplasate în 131 de locaţii, pe 3 tronsoane: Bucureşti-Sibiu, Bucureşti-Braşov, Bucureşti-Mangalia. Este vorba despre camere atât mobile cât şi fixe cu ajutorul cărora vor fi identificate abateri de la regimul rutier. Cele mobile vor avea capacitatea de preluare a imaginilor pe ambele sensuri de mers.”, a spus agentul Horațiu Pop de la Direcția Rutieră, la Antena 3.

Soferii din Romania nu mai au scapare. Anuntul ferm facut de politisti
Politist rutier. Foto: Inquam Photos/ George Calin

Camere montate pe autospeciale

Pe lângă radare, un alt proiect pentru un sistem de supraveghere în trafic este în discuție la Direcția Rutieră. Este vorba despre 200 de camere montate pe autospeciale pentru supravegherea tehnică a șoferilor.

„Vor da într-o tabletă toate datele cu privire la numerele de înmatriculare care sunt surprinse în raza de acțiune și vor da alerte cu privire la furturi sau alte abateri”, a explicat Gabriel Gîrniță, președintele Sindicatului Poliţiştilor Sidepol România.

În România mor în fiecare an aproape 100 de oameni la un milion de locuitori, în accidente rutiere. Numărul este cu 50% mai mare față de media din Uniunea Europeană. Ministerul Transporturilor şi Ministerul Afacerilor Interne s-au angajat ca până în anul 2030 să reducă la jumătate numărul locurilor periculoase, atât în oraşe, cât şi în mediul rural.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...