Șoferii cu mașini pe benzină și motorină primesc o nouă lovitură. Ce se va întâmpla în viitor

Iancu Andreea 15.07.2021, 09:05
Șoferii cu mașini pe benzină și motorină primesc o nouă lovitură. Ce se va întâmpla în viitor

O decizie a Comisiei europene anunță o nouă lovitură pentru șoferii cu mașini pe benzină și motorină, în viitorul apropiat. Se pare că specialiștii din Executivul european au stabilit o măsură importantă pentru conducătorii automobilelor care funcționează pe carburanți, în încercarea de a reduce emisiile de CO2. Astfel, pentru că schimbările trebuie să se realizeze cât mai curând, noua regulă urmează să se aplice începând din 2035.

Șoferii cu mașini pe benzină și motorină primesc o nouă lovitură. Ce urmează să se întâmple în următorii ani

Reprezentanții Comisiei europene au stabilit o nouă regulă care îi privește pe șoferii cu mașini pe benzină și motorină, după ce au anunțat schimbări importante începând din 2035. Executivul european a propus în urmă cu o zi o soluție pentru reducerea la zero a emisiilor de CO2, care va afecta parcul auto al autovehiculelor din Uniunea Europeană. Măsura pe care o iau în calcul specialiștii este de a interzice vânzarea de automobile noi pe benzină și motorină începând cu anul 2035. Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei, măsurile propuse pentru a atinge obiectivele climatice ale Uniunii vor aduce beneficii cetățenilor prin reducerea cheltuielilor energetice și îmbunătățirea calității aerului.

Această decizie ar putea accelera trecerea la vehiculele electrice, pe care Comunitatea europeană o susține și care ar reduce nivelul de poluare. Schimbările ar urma să se desfășoare treptat. Executivul UE a propus o reducere cu 55% a emisiilor de carbon începând din 2030, față de cea din 2021, precum și o reducere de 100% a acestora începând din 2035. De asemenea, Bruxelles-ul a propus o serie de măsuri legislative ce urmează a fi implementate în statele membre, prin care se dorește instalarea de stații publice de încărcare pe suprafața drumurilor principale, la o distanță de cel mul 60 de kilometri între ele, începând din 2025. Toate aceste propuneri urmează să fie discutate cu statele membre și Parlamentul European.

Șoferii cu mașini pe benzină și motorină vor fi afectați de o nouă măsură a autorităților europene
Emisiile de carbon ar putea să fie reduse prin măsura propusă de Comisia Europeană

Introducerea unei taxe pentru mașinile mai vechi de 15 ani

Șoferii care posedă și conduc mașini mai vechi de 15 ani ar putea fi taxați suplimentar, ori ar putea chiar să nu mai poată înscrie autovehiculele în circulație. Măsura este inclusă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Pe de altă parte, românii sunt încurajaţi să achiziționeze maşini noi, existând o serie de stimulente pentru maşinile ecologice, inclusiv prin Programul Rabla.

Măsura de reducere a numărului de maşini mai vechi de 15 ani a fost introdusă în PNRR în ultimele zile, în ultima perioadă de negocieri cu Comisia. A fost o recomandare a comisiei. Se va discuta cu Ministerul de Interne, unde se fac înmatriculările, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Mediului şi în scurt timp vom veni cu o propunere, a declarat Tánczos Barna, ministrul Mediului.

Urmăriți Impact.ro și pe